Доступність посилання

ТОП новини

Росії потрібен федеральний договір, який передбачатиме право виходу зі складу РФ – Яшин


Ілля Яшин на конференції у Варшаві 7 жовтня
Ілля Яшин на конференції у Варшаві 7 жовтня

Ілля Яшин, російський опозиціонер, якого в серпні звільнили з російського ув’язнення в рамках обміну полоненими між РФ і Заходом, заявив, що Росії потрібен новий федеральний договір, який дозволятиме регіонам вийти зі складу федерації.

У розмові з Радіо Свобода у Варшаві Яшин намагався пояснити свої попередні публічні заяви, які викликали обурення серед російських активістів за кордоном, а також своє бачення управління, якщо він прийде до влади. «Нам потрібен новий федеральний договір, написаний з нуля», – сказав Яшин, додавши, що такий договір «має містити механізми виходу».

Він також зазначив, що в чинному російському законодавстві немає таких положень, але підкреслив, що якщо він і його команда прийдуть до влади, вони забезпечать, щоб ці механізми були частиною нового федерального договору.

У грудні 2022 року Яшина засудили до восьми з половиною років ув’язнення за звинуваченням у поширенні так званих фейків про дії російської армії в Україні через стрім, у якому він розповідав про вбивства російськими військовими цивільних жителів українського міста Буча. Яшин отримав один із найсуворіших вироків за цією статтею.

У серпні після обміну полоненими його відправили до Німеччини. Наприкінці вересня одна із заяв Яшина, зроблених ним під час стріму, набула скандального розголосу і викликала критику. Політик назвав розпад Росії «трагічним сценарієм», заявивши, що у разі розпаду РФ почнеться «величезна кількість міжусобних протистоянь», доведеться ділити ядерну зброю і військову техніку, а це «найпотужнішим чином підірве всю структуру міжнародної безпеки».

Ролик викликав негативну реакцію, зокрема, у представників національно-визвольних рухів із РФ.

Форум

XS
SM
MD
LG