Доступність посилання

ТОП новини

WSJ: Росія дала хуситам у Ємені дані із супутників для ударів у Червоному морі. Кремль це заперечує


Нафтовий танкер Cordelia Moon спалахнув після атаки в Червоному морі, жовтень 2024 року
Нафтовий танкер Cordelia Moon спалахнув після атаки в Червоному морі, жовтень 2024 року

Видання The Wall Street Journal опублікувало розслідування, що на початку 2024 року Росія надала єменським хуситам дані із супутників, які вони використали для ударів по кораблях західних країн у Червоному морі.

У статті WSJ посилалася на неназвані джерела, зокрема двох європейських чиновників, відповідальних за питання оборони. За їхньою інформацією, Росія передавала дані через членів іранського Корпусу вартових ісламської революції, інтегрованих до лав хуситів у Ємені.

Речник Путіна Дмитро Пєсков заявив РБК, що опублікована WSJ інформація є хибною. «Ми не сприймаємо їх більше як авторитетні газети, які говорять лише правду», – зазначив він.

Єменські хусити, які контролюють північний захід Ємену, атакують морські судна від кінця 2023 року, щоб продемонструвати підтримку збройного угруповання «Хамас» (визнане терористичною організацією у США та ЄС). За словами співрозмовника, російські дані допомогли хуситам розширити удари в Червоному морі.

Агенція Reuters писала, що російська влада веде переговори з хуситами про надання їм протикорабельних ракет, а до атак хуситів на судна в Червоному морі причетні Іран та ліванське угруповання «Хезболла».

Атаки хуситів порушили міжнародну торгівлю на ключовому маршруті між Європою та Азією (через Червоне море здійснюється до 15% світової торгівлі). Частина судноплавних компаній зупинила свою діяльність у регіоні, спрямовуючи судна навколо Африки, а це більш довгий і дорогий маршрут.

За даними The Wall Street Journal, загалом від листопада 2023 року бойовики атакували понад 100 суден, потопивши два та захопивши одне.

Форум

XS
SM
MD
LG