Доступність посилання

ТОП новини

Воєнні злочини та злочини проти людяності: звіт комісії ООН про дії російської армії в Україні


Масові поховання цивільних та солдатів ЗСУ під Ізюмом, 15 вересня 2022 року
Масові поховання цивільних та солдатів ЗСУ під Ізюмом, 15 вересня 2022 року

Російська влада скоїла численні порушення міжнародного права у регіонах України в ході повномасштабного вторгнення – про це йдеться в звіті Незалежної міжнародної комісії з розслідування порушень в Україні, який вона оприлюднила 16 березня.

Згідно з текстом, члени Комісії відвідали 56 населених пунктів та опитали 348 жінок і 247 чоловіків, «оглянули місця руйнувань, захоронень, місця ув’язнення і катувань, а також залишки зброї, та ознайомилися з великою кількістю документів і звітів».

«До воєнних злочинів належать напади на цивільне населення та об'єкти енергетичної інфраструктури, умисні вбивства, незаконне позбавлення волі, тортури, зґвалтування та інші види сексуального насильства, а також незаконне переміщення та депортація дітей», – йдеться в пресрелізі на основі звіту.

Читайте також: Авіаудари по драмтеатру, випалені будинки, могили на подвірʼях. Хто відповість за вбивства в Маріуполі?

У документі Комісія наводить встановлені факти нападів російських військ на цивільну інфраструктуру, сексуального насильства над цивільними, незаконні вивезення мирних жителів, в тому числі дітей, до Росії.

Крім того, автори звіту звернули увагу на атаки на енергетичну інфраструктуру, які почалися минулої осені.

«Крім того, Комісія встановила, що, починаючи з 10 жовтня 2022 року, серійні атаки російських збройних сил на енергетичну інфраструктуру України та застосування тортур російською владою можуть бути прирівняні до злочинів проти людяності», – йдеться в звіті.

Читайте також: Перешкоди на шляху до Гааги. Чи будуть США співпрацювати з МКС у справі російських злочинів в Україні?

Комісія рекомендувала розслідувати факти злочинів і «притягнути винних до відповідальності як на національному, так і на міжнародному рівні».

Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних, попри наявність свідчень і доказів цього.

XS
SM
MD
LG