Доступність посилання

ТОП новини

«Ми є заручниками в цій ситуації»: в черзі до пункту «Дорогуськ – Ягодин» понад 2 тисячі вантажівок


Раніше польські перевізники відновили страйк на пункті перетину польсько-українського кордону «Дорогуськ – Ягодин». До них також долучилися польські фермери (ілюстраційне фото)
Раніше польські перевізники відновили страйк на пункті перетину польсько-українського кордону «Дорогуськ – Ягодин». До них також долучилися польські фермери (ілюстраційне фото)

Радіо Свобода поспілкувалося з водіями, які зараз стоять у Дорогуську. За їхніми словами черга там сягає 60 кілометрів. На перетин кордону чекає понад 2000 вантажівок.

Водій Михайло стоїть вже четверту добу і каже: стоятиме ще довго, Різдво точно зустріне в машині. За весь час блокади, від 6 листопада, він вже третій раз у черзі, попередні рази на перетин кордону чекав по 10 діб. З порту Гданська до Києва Михайло везе побутову техніку, меблі, тканини.

«Ми є заручниками цієї ситуації. Дозвіл в них є на страйк. А що таке страйк? Це страйкувати просто на обочині дороги, а не перекривати міжнародний пункт пропуску, але ж їм це дозволено. Наші браття нас, напевно, все ж таки не рахують за братів. Або наша влада піде на їхні поступки, хоча піти на їхні поступки – це втратити свій ринок перевезень і наші всі перевізники будуть просто сидіти без роботи або їздити на якісь копійки, ну це теж не вихід», – каже Михайло.

Читайте також: Польські перевізники знову блокують пункт «Дорогуськ – Ягодин» для вантажівок – ДПСУ

Водій припускає, що вирішення ситуації залежить від того, чи зможе українська влада знайти компроміс, не приймаючи умови страйкарів:

«Бо я вважаю, що якась група перевізників не в праві висувати свої умови для цілої країни, для України, для перевізників, для всього бізнесу, для всієї економіки. Не вони відміняли нам дозволи, не їм їх повертати. Це ж Євросоюз нам відмінив дозволи».

Раніше польські перевізники відновили страйк на пункті перетину польсько-українського кордону «Дорогуськ – Ягодин». До них також долучилися польські фермери.

Серед вимог польських аграріїв, які приєднуються до протесту – заборона імпорту цукру з України, негайні безпосередні доплати аграріям, грошова компенсація для виробників кукурудзи тощо.

Читайте також: Єврокомісія виділила 65 млн євро країнам, які приймають українських біженців

Майбутній заступник міністра сільського господарства, лідер політичного обʼєднання «АгроУнія» Міхал Колодзейчак пропонує на 20 років заборонити агропродукцію з України на європейському ринку. Так чиновник хоче захистити польське сільське господарство після того як Україна вступить до ЄС. Про це напередодні Колодзейчак сказав в інтервʼю радіо RMF 24.

З 6 листопада польські перевізники заблокували рух вантажівок на пунктах пропуску на польсько-українському кордоні, вимагаючи повернення дозволів для українських водіїв і вилучення польських машин із електронної черги. Також вони зажадали поза чергою випускати з території України порожні польські вантажівки.

Українська влада заявила, що через дії польської сторони несе значні втрати для економіки. Польща каже, що має власні економічні інтереси, які повинна захищати.

Форум

XS
SM
MD
LG