Доступність посилання

ТОП новини

Вірджинія стала 23-м штатом США, який скасував смертну кару


За даними некомерційного інформаційного центру щодо страт, Вірджинія поступається тільки Техасу за кількістю проведених екзекуцій
За даними некомерційного інформаційного центру щодо страт, Вірджинія поступається тільки Техасу за кількістю проведених екзекуцій

Вірджинія, стала 23-штатом Сполучених штатів Америки, який відмовився від смертної кари. Штат посідав друге місце за кількістю страт у країні.

Губернатор Ральф Нортем, демократ, підписав закон на церемонії 24 березня після відвідування камери страт у виправному центрі Грінсвілль, де 102 людини були страчені відтоді, як страти були перенесені туди з в’язниці штату Вірджинія на початку 90-х років.

Противники смертної кари зазначали, що вона непропорційно застосовувалася до кольорових, психічно хворих та бідних.

Республіканці ж стверджували, що смертна кара повинна залишатися варіантом вироку за особливо тяжкі злочини і забезпечувати справедливість для жертв та їхніх родин.

«Сьогодні немає місця страти у цій спільноті, на півдні або в цій країні», – заявив Нортем незадовго до підписання закону. Він також зазначав, що смертна кара непропорційно застосовується до чорношкірих і є продуктом недосконалої судову системи, яка не завжди працює правильно.

За його словами, з 1973 року понад 170 людей були звільнені з камер смертників після того, як були виявлені докази їхньої невинності.

За даними некомерційного інформаційного центру щодо страт, Вірджинія поступається тільки Техасу за кількістю проведених екзекуцій: 113 відтоді, як Верховний суд відновив смертну кару у 1976 році.

Тільки двоє чоловіків залишаються в камері смертників у штаті Вірджинія. Їхні вироки замінять на довічне ув’язнення без права дострокового звільнення.

XS
SM
MD
LG