Доступність посилання

ТОП новини

«Це суб’єктивна оцінка міністерства», – Веніславський про взяття на військовий облік 17-річних українців за кордоном


За словами депутата, в законі, який був ухвалений нардепами раніше, немає жодного положення про те, що юнаки віком від 17 років мають приїхати і стати на облік.
За словами депутата, в законі, який був ухвалений нардепами раніше, немає жодного положення про те, що юнаки віком від 17 років мають приїхати і стати на облік.

У законі про мобілізацію не йдеться про те, що українцям за кордоном необхідно приїжджати в Україну, щоб оновити свої дані. Про це в етері Радіо Свобода заявив народний депутат України від фракції «Слуга Народу», член комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

Депутат нагадав, що громадянин України віком від 18 років може завантажити додаток Резерв+, створити там електронний кабінет і завантажити ту інформацію, яка необхідна. Веніславський запевняє, що в такому разі військовозобов’язаний не буде визнаний придатним або непридатним до військової служби, адже він не пройшов ВЛК. Але в такому разі людина «формально» виконає вимогу закону.

«Із 18 червня ця система Резерв+ генерує QR-код, який буде автентичним цифровим замінником військового білета. Тому тут жодних проблем я не бачу. А заява спікера Міністерства оборони, про яку ви говорите, що юнаки віком від 17 років зобов’язані будуть приїхати, – це, знаєте, це суб'єктивна оцінка міністерства яке має бути підкріплена якось нормативно-правовими актами», – розповів він в етері проєкту Свобода.Live.

Веніславський додав, що такі питання вирішуються на рівні нормативно-правових актів. За його словами, в законі, який був ухвалений нардепами раніше, немає жодного положення про те, що юнаки віком від 17 років мають приїхати і стати на облік.

Депутат також пообіцяв розглянути питання інформаційної політики Міноборони на комітеті з питань національної безпеки, оборони та розвідки, адже інформполітика відомства стосовно мобілізації «вона має вади».

Напередодні речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін в ефірі телемарафону розповів, що юнаки, яким виповнилося 17 років, мають стати на військовий облік, а зробити це можуть лише у Територіальному центрі комплектування на території України. Він зазначив, що вимога стосується і тих, хто знаходиться за кордоном.

Водночас віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук повідомила, що Кабмін розробляє проєкт постанови щодо відтермінування взяття на облік 17-річних українців, які наразі перебувають за кордоном.

18 травня набув чинності закон про мобілізацію. Серед іншого, він передбачає, що всі військовозобов’язані, призовники та резервісти віком від 18 до 60 років мають оновити свої дані – номер мобільного телефону, фактична адреса проживання та email (за наявності). Це потрібно зробити до 16 липня.

Форум

XS
SM
MD
LG