Доступність посилання

ТОП новини

У Венесуелі тривають вибори президента – без головної кандидатки від опозиції


Венесуельці в Мадриді, Іспанія, на протесті з вимогою вільного волевиявлення на виборах у Венесуелі, липень 2024 року
Венесуельці в Мадриді, Іспанія, на протесті з вимогою вільного волевиявлення на виборах у Венесуелі, липень 2024 року

У Венесуелі 28 липня тривають президентські вибори. Серед кандидатів – чинний керівник країни, соціаліст Ніколас Мадуро та ще вісім претендентів.

Найбільш популярна опозиційна політикиня Венесуели – лідерка асоціації «Єдина демократична платформа» Марія Коріна Мачадо – не була допущена до виборів. У січні цього року Верховний суд Венесуели заборонив їй брати участь у виборах на тій підставі, що Мачадо виступає на підтримку санкційної політики США та нібито бере участь у корупційних схемах.

Попри це, опозиція сподівається на перемогу. Мачадо закликала своїх прихильників голосувати за кандидата від об’єднаної опозиції Едмундо Гонсалеса. За попередніми опитуваннями, Гонсалес має більшу підтримку, ніж Мадуро. Однак на минулих президентських виборах 2018 року, коли Мадуро було обрано на другий президентський термін, міжнародні спостерігачі зафіксували безліч порушень. Відтак є побоювання, що і цього разу кінцевий результат виборів може не співпадати з реальним волевиявленням громадян.

Читайте також: «Мадуро калькує Путіна». Чи піде Венесуела війною на Гаяну і до чого тут Україна?

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив про важливість права мешканців Венесуели на вільне волевиявлення.

Ніколас Мадуро балотується на третій термін, він перебуває при владі з 2013 року. Тоді він став наступником попереднього президента Уго Чавеса, який також належав до соціалістичної партії PSUV. Мадуро підтримує добрі стосунки з Москвою.

Попередні вибори супроводжувалися масовими протестами, які мало не переросли у збройне протистояння. Представник опозиції Хуан Ґуайдо, посилаючись на ймовірні фальсифікації підсумків виборів, оголосив себе тимчасовим президентом – таким його тоді визнали США та ще низка країн. Реальна влада, проте, залишилася в руках Мадуро.

Згодом влада Венесуели за посередництва США провела серію переговорів з представниками опозиції, результатом яких стала відмова опозиції від визнання Ґуайдо президентом. Влада, своєю чергою, пообіцяла допустити опозицію на нові вибори. Сполучені Штати тоді ж зняли низку санкцій, раніше запроваджених проти Каракаса.

Форум

XS
SM
MD
LG