Доступність посилання

ТОП новини

Малі: повстанці заявили про знищення десятків найманців групи «Вагнер»


Влада хунти в Малі підтримується у тому числі завдяки участі озброєних структур, пов’язаних із російською ПВК «Вагнер» (архівне фото)
Влада хунти в Малі підтримується у тому числі завдяки участі озброєних структур, пов’язаних із російською ПВК «Вагнер» (архівне фото)

Повстанський рух під назвою «Постійні стратегічні рамки для миру, безпеки та розвитку», що діє на півночі Малі, заявив про знищення десятків урядових солдатів та найманців російської групи «Вагнер» поблизу кордону з Алжиром – про це повідомляють міжнародні медіа з посиланням на збройний рух.

Збройна коаліція, опозиційна офіційній владі, заявила, що внаслідок боїв, що тривали з четверга, неподалік від населеного пункту Тінзуатен, вона захопила автомобілі та бронетехніку, які належали урядовим військам та їх російським союзникам. Її представники стверджують, що частина малійських військових і російських найманців, які залишилися в живих, втекли, решта здалися в полон.

Міністерство оборони Малі підтвердило сутичку на півночі країни, заявивши про двох вбитих військовослужбовців і 10 поранених. Також відомство заявило, що вбито не менше від 20 нападників з боку повстанців.

Читайте також: Суд РФ оголосив вирок «вагнерівцю», який до смерті побив людину під час суперечки про війну

Російські канали, пов’язані із ПВК «Вагнер», публікують фотографії з Малі. На них зображені тіла вбитих та згоріла техніка. Також опубліковано відео, на яких, ймовірно, є полонені.

Агентство AFP цитує колишнього співробітника місії ООН у місті Кідаль на півночі Малі, що не менше 15 російських найманців загинули або потрапили в полон після триденного бою. Російські провоєнні телеграм-канали наводять різні цифри втрат найманців ПВК «Вагнер» – від 20 до 50 осіб.

З 2012 року ситуація в Малі нестабільна через активність радикальних сепаратистських угруповань. 2022 року внаслідок військового перевороту до влади в країні прийшла хунта на чолі з полковником Ассімі Гоїтою. Хунта підтримує дружні стосунки із Росією. Її влада підтримується у тому числі завдяки участі озброєних структур, пов’язаних із російською ПВК «Вагнер».

Найманці «Вагнер», які після заколоту червня 2023 року та подальшої загибелі засновника компанії Євгена Пригожина не уклали контракт з російською армією, здебільшого вирушили до Африки, де ПВК брала участь у бойових діях ще до початку російського масштабного вторгнення в Україну. Офіційні російські медіа діяльність «Вагнера» в Африці практично не висвітлюють.

Форум

XS
SM
MD
LG