Доступність посилання

ТОП новини

Уряд погодив продаж акцій Об’єднаної гірничо-хімічної компанії за майже 4 млрд гривень


У липні 2024 року уряд затвердив умови приватизації ОГХК та готелю «Україна»
У липні 2024 року уряд затвердив умови приватизації ОГХК та готелю «Україна»

Кабінет міністрів ухвалив рішення щодо продажу державного пакета акції Об’єднаної гірничо-хімічної компанії на суму майже 4 мільярди гривень, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль 11 жовтня.

Він зазначив, що ОГХК – найбільше в Україні підприємство з видобування та збагачення титанових руд. Переможець аукціону, який купує компанію за 3,94 мільярда гривень, зобов’язався інвестувати щонайменше 400 мільйонів гривень у технічну модернізацію підприємства.

«Сьогодні Уряд ухвалює рішення про продаж державного пакету акцій ОГХК за цю суму. Приватизація державних підприємств – це важливий елемент розвитку нашої економіки та збільшення інвестицій. Це також прозорість та зменшення корупційних ризиків, що є системною політикою», – заявив голова уряду.

Читайте також: АРМА повідомило, у скільки оцінили вартість ТРЦ Gulliver у Києві

Він назвав іншим успішним прикладом політики приватизації запуск «Земельного банку», який дозволяє аграріям отримати в оренду державні сільськогосподарські землі на торгах у системі «Prozorro.Продажі».

За даними голови уряду, до державного бюджету надійшли 22 мільйони гривень за шість державних ділянок площею більше ніж 500 гектарів.

Днями Фонд державного майна повідомив, що на аукціон із приватизації статутного капіталу ОГХК подав один учасник – компанія «Цемін Україна». Вона запропонувала 3,94 мільярда гривень, що на 39 мільйонів більше за стартову ціну. Тепер, після погодження урядом, ФДМ має оприлюднити рішення про приватизацію компанії шляхом викупу.

За даними медіа, «Цемін Україна» підконтрольна міжнародній групі NEQSOL Holding, яка також володіє в Україні мобільним оператором «Vodafone Україна».

Читайте також: АРМА отримало квартиру ексзаступника міністра оборони Росії: він намагався продати її за 1,5 млн доларів

Поміж іншого, покупень зобов’язаний зберегти основні види діяльності підприємства погасити прострочену кредиторську заборгованість, яка на кінець березня становила 609 мільйонів гривень.

У липні 2024 року уряд затвердив умови приватизації ОГХК та готелю «Україна».

У серпні 2021 року Фонд державного майна України вирішив скасувати аукціон на приватизацію акціонерного товариства «Об’єднана гірничо-хімічна компанія». Тоді до торгів допустили лише одного учасника.

Форум

XS
SM
MD
LG