Доступність посилання

ТОП новини

Уряд виділив 3 мільйони доларів на розробки для протидії дронам Shahed


Українські сили ППО перехоплюють іранський дрон Shahed під час російської атаки на Київ, 30 травня 2023 року
Українські сили ППО перехоплюють іранський дрон Shahed під час російської атаки на Київ, 30 травня 2023 року

Три українських компанії отримають по 1 мільйону доларів на реалізацію розробок проти російських безпілотників, заявило 26 червня Міністерство інфраструктури.

За повідомленням, такими були результати другого Drone Hackathon, який ініціювало Міністерство цифрової трансформації.

«Понад 200 розробників, інженерів, кіберспеціалістів та ентузіастів, які створюють передові системи і технології для виявлення, відстежування та знищення ворожих дронів, презентували свої проєкти Силам оборони України… За результатами оцінок обрали трьох переможців. Кожен з них отримає по 1 мільйону доларів для реалізації та масштабування технологічних розробок», – йдеться в повідомленні.

За даними уряду, в травні російські війська випустили по Україні щонайменше 400 дронів іранського виробництва Shahed. З вересня 2022 року їх було не менше 1 200.

Читайте також: Вночі сили ППО збили дві з трьох крилатих ракет «Калібр» та сім із восьми «шахедів» – ЗСУ

«Зараз критично важливо створити альтернативи системі протидії іранським шахедам. Маємо круті кейс з Армією дронів, коли постачали на передову не лише іноземні дрони, а й БПЛА вітчизняного виробництва. Аналогічно потрібно реалізувати з розвитком систем захисту українського неба», – йдеться в коментарі голови Мінцифри Михайла Федорова.

Міністерство цифрової трансформації анонсувало перший хакатон з виробництва дронів у серпні 2022 року. Метою першого заходу було «напрацювати нові рішення у сфері military-tech для виробництва дронів».

Російські війська почали використовувати дрони Shahed проти української цивільної інфраструктури восени 2022 року.

На початку червня в Білому домі заявили, що мають дані про те, що Іран планує побудувати в Росії завод із виробництва дронів, який може запрацювати вже наступного року.

XS
SM
MD
LG