Доступність посилання

ТОП новини

В Україні знеструмлені 553 населені пункти – «Укренерго»


Відключення пов’язані з бойовими діями й іншими причинами
Відключення пов’язані з бойовими діями й іншими причинами

В Україні через бойові дії і з інших причин на ранок 14 жовтня повністю або частково знеструмлені 553 населені пункти, повідомила НЕК «Укренерго».

«Зокрема, через бойові дії є нові знеструмлення у Донецькій, Харківській, Сумській, Чернігівській областях. Через наслідки негоди на ранок були знеструмлені 30 населених пунктів у Дніпропетровській, Чернігівській і Волинській областях. З технічних причин є знеструмлені споживачі у Кіровоградській і Запорізькій областях», – йдеться в повідомленні.

За даними «Укренерго», імпорт електроенергії відбуватиметься протягом доби з Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини і Молдови.

«Зараз українська енергосистема продовжує відновлюватися після дев’яти масованих атак росіян. На енергооб’єктах тривають аварійні й планові ремонти. У години максимального споживання в енергосистемі зберігається дефіцит потужності. Тому користуватися потужними електроприладами краще у період найефективнішої роботи сонячних електростанцій – з 10:00 до 16:00», – додали в компанії.

Нещодавно міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна здатна пройти зиму 2024–2025 років без відключень електроенергії, якщо силам РФ не вдасться зруйнувати вцілілі після попередніх атак обʼєкти критичної енергетичної інфраструктури. Так він відреагував на звіт ООН, в якому ймовірну тривалість відключень світла в Україні взимку оцінили від чотирьох до 18 годин на добу.

Нині в Україні не діють графіки відключення світла, як це було влітку, але з наближенням зими у Міненерго нагадують, що раціональне споживання допоможе енергетикам тримати енергосистему збалансованою.

За даними міністерства, від жовтня 2022 року Росія завдала понад тисячу ударів по об’єктах української енергетичної інфраструктури, лише цього року через удари було втрачено 9 ГВт генеруючих потужностей.

Форум

XS
SM
MD
LG