Доступність посилання

ТОП новини

Сертифікація «Укренерго» не вплине на імпорт електроенергії з ЄС взимку – заява


Напередодні ННКРЕКП отримала лист від директора секретаріату Енергетичного співтовариства
Напередодні ННКРЕКП отримала лист від директора секретаріату Енергетичного співтовариства

Сертифікація компанії «Укренерго» як незалежного оператора не вплине на імпорт електроенергії з Європейського союзу взимку, йдеться в заяві Енергетичного співтовариства 15 жовтня.

«Сертифікація «Укренерго» як незалежного оператора системи передачі (ОСП) розпочалася задовго до війни з метою приведення управління компанією у відповідність до стандартів ЄС. Заяви про те, що цей процес вплине на здатність України імпортувати електроенергію з ЄС взимку, є оманливими. Імпорт енергоресурсів має вирішальне значення для забезпечення надійного енергопостачання, особливо в холодну пору року, коли доступ до електроенергії є необхідним для надання базових послуг та забезпечення добробуту населення», – йдеться в заяві.

Напередодні українські ЗМІ поширили інформацію, що НКРЕКП отримала лист від директора секретаріату Енергетичного співтовариства Артура Лорковського, де йшлося про те, що до 9 грудня Україна повинна, зокрема, доформувати склад наглядової ради «Укренерго», інакше компанія може втратити європейську сертифікацію незалежного оператора. Без сертифікації «Укренерго» Україна може втратити можливість імпортувати електроенергію з ЄС, заявив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко

«Ми шкодуємо, що внутрішній лист секретаріату Енергетичного співтовариства, адресований Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), був неправомірно використаний для поширення цих тверджень. Наша увага залишається зосередженою на підтримці енергетичної стійкості України за допомогою практичних заходів, включаючи збільшення імпорту електроенергії та ремонт інфраструктури», – зазначили у Енергетичному співтоваристві.

2 вересня більшість членів наглядової ради вирішили достроково припинити повноваження голови «Укренерго» Володимира Кудрицького. Він заявив, що в анонімних телеграм-каналах і деяких ЗМІ була розгорнута кампанія з дискредитації «Укренерго».

Після цього голова наглядової ради «Укренерго» Даніель Доббені та член наглядової ради Педер Андерсен подали заяви про дострокове припинення повноважень і заявили, що «рішення про дострокове звільнення керівника «Укренерго» є політично вмотивованим а, за результатами представленого звіту, для нього не має жодних обґрунтованих підстав».

Раніше українські ЗМІ з посиланням на джерела писали, що президент України Володимир Зеленський на засіданні Ставки звернувся до голови правління «Укренерго» з вимогою написати заяву про звільнення за власним бажанням через, нібито, поганий захист обʼєктів «Укренерго». Кудрицький написав у своєму фейсбуці, що його звільнення не повʼязане із захистом обʼєктів.

12 вересня в інтервʼю Економічній правді Кудрицький заявив, що вважає метою його звільнення намагання «перевести під ручний контроль усі ці майбутні інвестиції у відбудову енергетики та розвиток нової генерації». За словами Кудрицького, «Укренерго» має оборот 100 мільярдів гривень і залучила понад 1,5 мільярда євро західної підтримки.

Офіційно про причини звільнення Кудрицього не повідомлялося.

Форум

XS
SM
MD
LG