Доступність посилання

ТОП новини

Україна підписала безпекові угоди зі Словенію та Чехією


Загалом Україна підписала вже 25 двосторонніх безпекових угод
Загалом Україна підписала вже 25 двосторонніх безпекових угод

У британському місті Вудсток президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Словенії Роберт Голоб підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Республікою Словенія.

Як повідомляє пресслужба Офісу президента, Словенія вже надала Україні 13 пакетів військової допомоги (з урахуванням 2024 року) і має намір зберегти такий рівень підтримки впродовж усього десятирічного строку дії угоди.

Окремі блоки документа стосуються невійськової підтримки. Зокрема, Словенія додатково виділить 5 мільйонів євро на гуманітарну допомогу, економічне відновлення та гуманітарну програму «Зерно з України».


Банкова також додає, що у документі чітко закріплена всебічна підтримка з боку Словенії майбутнього членства України в ЄС і НАТО.

Читайте також: Чехія побудує в Україні патронний завод та виготовлятиме штурмові гвинтівки – Шмигаль

Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала підписали безпекову угоду. В Офісі президента повідомляють, що значну частину угоди присвячено посиленій співпраці у військово-технічній сфері, передусім ідеться про боєприпаси малого та великого калібрів, можливості виробництва стрілецької зброї та легких озброєнь, а також БПЛА, засобів радіоелектронної боротьби та важкої техніки.

«Чехія й надалі допомагатиме нашій державі у межах своєї ініціативи з постачання артилерійських снарядів калібрів 155 мм та 122 мм за підтримки країн-партнерів. Крім того, Україна та Чехія посилюватимуть на своїх територіях промислові потужності з виробництва боєприпасів, а також створюватимуть спільні підприємства», – йдеться у повідомленні.

Петр Фіала підписання угоди назвав «важливим символом», який окреслює нинішнє партнерство та створює простір для майбутньої співпраці.


З початку повномасштабного російського вторгнення Чехія надала Україні військову допомогу на суму близько 400 мільйонів євро.

Загалом Україна підписала вже 25 двосторонніх безпекових угод: із Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією, Японією, США, ЄС, Естонією, Литвою, Польщею, Люксембургом, Румунією, Чехією та Словенією.

Форум

XS
SM
MD
LG