Доступність посилання

ТОП новини

Українські солдати «перемогли Росію на морі» – Зеленський про відновлення «зернової ініціативи»


Президент України Володимир Зеленський пі час виступу в Сінгапурі на Азійському саміті з питань безпеки «Діалог Шангрі-Ла», 2 червня 2024
Президент України Володимир Зеленський пі час виступу в Сінгапурі на Азійському саміті з питань безпеки «Діалог Шангрі-Ла», 2 червня 2024

Українські військові зробили свій внесок у світову продовольчу безпеку, коли посприяли відновленню експорту зерна з чорноморських портів, заявив президент України Володимир Зеленський 2 червня в Сінгапурі на Азійському саміту з питань безпеки «Діалог Шангрі-Ла».

«Країни від Лівії та Судану до Бангладеш споживають продукти харчування, вироблені в Україні. Всі вони безпосередньо виграли, коли ми зняли російську блокаду наших портів і відновили експорт продовольства. Спочатку цього вдалося досягти завдяки міжнародному посередництву – разом з Туреччиною та ООН. Пізніше, коли Росія вийшла із «Зернової ініціативи», ми відновили свій внесок у глобальну продовольчу безпеку завдяки нашим солдатам, які перемогли Росію на морі», – сказав Зеленський у своєму виступі.

За його словами, вже 50 мільйонів тонн вантажів «було експортовано через наш новий морський коридор».

1 травня Міністерство економіки повідомило, що в квітні Україна експортувала рекордні понад 13 мільйонів тонн товарів, перевершивши показники лютого 2022 року. За словами очільниці відомства Юлії Свириденко, на зростання показників експорту вплинуло відкриття альтернативного морського коридору влітку минулого року, який дозволяє Україні експортувати, зокрема, зерно та метал.

Форум

XS
SM
MD
LG