Доступність посилання

ТОП новини

Українські суди винесли вироки понад 50 російським військовим через воєнні злочини – Костін


Андрій Костін додав, що це стало можливим завдяки міжнародній підтримці, яку отримує Україна
Андрій Костін додав, що це стало можливим завдяки міжнародній підтримці, яку отримує Україна

Розслідування воєнних злочинів становить найбільший виклик через їх велику кількість – про це розповів в ефірі телемарафону генеральний прокурор Андрій Костін, передає Офіс президента.

За даними Костіна, понад 50 російських військовослужбовців отримали вироки в українських судах.

Він додав, що це стало можливим завдяки міжнародній підтримці, яку отримує Україна.

«Хтось може сказати, що це небагато. Коли я спілкуюся з міжнародними партнерами, вони дивуються цьому і кажуть: «Це небачено, що під час війни ви документуєте всі ці злочини». Своєю чергою, ми відповідаємо: «Так, ми все документуємо з вашою допомогою, але ми ще ці злочини розслідуємо, передаємо справи в суди і отримуємо вироки. Тому що люди не можуть чекати справедливості незрозуміло скільки», – заявив він.

Читайте також: «Передвісник трибуналу над Росією»: уперше в історії розглядається злочин агресії держави проти іншої держави

За даними Офісу генпрокурора, наразі в Україні зареєстровано 98 100 злочинів агресії та воєнних злочинів, з них понад 95 тисяч – за статтею про порушення законів та звичаїв війни.

В ООН станом на 30 червня змогли підтвердити загибель 9 177 і поранення 15 993 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. Серед них – 535 загиблих і 1095 поранених дітей.

В ООН зазначають, що реальна кількість загиблих і поранених може бути значно вищою.

Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

XS
SM
MD
LG