Доступність посилання

ТОП новини

«Прогрес – дуже невеликий, якщо взагалі є» – Угорщина про перемовини з Україною


Золтан Ковач наполіг, що позиція Угорщини у питанні членства України в Євросоюзі не змінилася
Золтан Ковач наполіг, що позиція Угорщини у питанні членства України в Євросоюзі не змінилася

Угорщина не змінила свою позицію у питанні членства України в Євросоюзі, а що стосується двосторонніх політичних питань між Угорщиною й Україною, то прогрес у їх вирішенні – «дуже невеликий», заявив представник угорського уряду, держсекретар із питань публічної дипломатії Угорщини Золтан Ковач.

На запитання кореспондентки Радіо Свобода у Брюсселі щодо готовності Угорщини підтримати ініціативу Бельгії й більшості інших країн-членів ЄС і провести міжурядову конференцію, яка має стати фактичним початком переговорів про вступ України в ЄС, Золтан Ковач наполіг, що позиція Угорщини не змінилася.

«Позиція Угорщини – завжди була зрозуміла, від самого початку ми мали відкриту і відверту позицію: мова про процес, який побудований на заслугах, без винятків», – заявив Ковач.

На уточнювальне запитання про проведену останніми місцями роботу і двосторонні консультації з Україною, Ковач сказав: «Боюся, що щодо тих конкретних питань, щодо яких Угорщина завжди була дуже відвертою, прогрес – дуже невеликий, якщо взагалі є».

Раніше видання Politico з посиланням на п’ятьох дипломатів повідомило, що дипломати з ЄС і з Києва інтенсивно працюють над тим, щоб переконати уряд Угорщини дати згоду на початок переговорів про вступ України. За словами співрозмовників видання, мета полягає в тому, щоб розпочати офіційні переговори вже 25 червня.

Міністерка закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб, прибуваючи на міністерську зустріч у Брюсселі, наполягла, що Бельгія, яка зараз головує у Раді ЄС, працює над організацією міжурядововї конференції.

«Ми досі налаштовані організувати цю міжурядову конференцію протягом нашого президентства – до кінця червня для Молдови й України», – сказала Аджа Лябіб у відповідь на запитання кореспондентки Радіо Свобода.

Налаштованість працювати у цьому напрямку висловила і міністерка європейських справ Швеції Джесіка Росвол: «Не знаю, але щодо Швеції, то ми готові зробити це до літа, тобто під час бельгійського президентства».

Угорщина блокувала політичне рішення щодо початку переговорів торік у грудні. Щоб переконати Угорщину не накладати вето, з угорським премʼєром провели низку переговорів, а під час голосування на саміті німецький канцлер Олаф Шольц попросив Віктора Орбана вийти «попити кави», що дало можливість ухвалити рішення без участі Угорщини.

Орбан вийшов, щоб Україна «зайшла» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00

Опісля, у квітні, керівник Офісу президента України Андрій Єрмак провів переговори з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сіяртом щодо застережень Угорщини про угорські національні меншини в Україні. «Сторони відзначили позитивну динаміку діалогу», повідомляла українська сторона. Київ відповів на список з 11 пунктів, викладений Будапештом, і очікує відповіді Угорщини, повідомив один дипломат виданню Politico.

Після рішення лідерів ЄС на саміті у грудні про політичну підтримку початку переговорів наступним кроком у процесі вступу є початок офіційних переговорів через міжурядову конференцію з Україною.

Щоб це сталося, країни ЄС мають узгодити так звану рамку переговорів. 27 країн працювали над цим документом, який Європейська комісія надіслала їм у березні. Найближчими тижнями посли ЄС мають вирішити найгостріші питання щодо переговорної рамки.

Україна і її прихильники в ЄС закликають до проведення міжурядової конференції до того, як Угорщина почне головувати в Раді ЄС 1 липня.

  • Зображення 16x9

    Олена Абрамович

    Розповідаю про шлях України до Євросоюзу та НАТО, політику в Брюсселі, життя українців у Бельгії, культуру та кіно.

    Народилася на Волині, журналістиці навчалась у Києво-Могилянській академії. За подіями в Брюсселі активно стежу з 2014 року, відколи почала працювати брюссельським кореспондентом для українського телебачення. Із липня 2023 року – кореспондентка Радіо Свобода та телеканалу «Настоящее время» (створеного Радіо Свобода з участю «Голосу Америки») в Брюсселі.

Форум

XS
SM
MD
LG