Доступність посилання

ТОП новини

Наближений до Путіна Тимченко в суді попросив не вважати його прихильником війни


Адвокат Тимченка озвучив таку заяву в Європейському суді загальної юрисдикції, де бізнесмен і його дружина оскаржують санкції ЄС
Адвокат Тимченка озвучив таку заяву в Європейському суді загальної юрисдикції, де бізнесмен і його дружина оскаржують санкції ЄС

Російський мільярдер Геннадій Тимченко, намагаючись оскаржити санкції ЄС, накладені на нього через агресію Росії проти України, заявив у суді, що його тісні зв’язки з президентом РФ Володимиром Путіним не означають, що він є союзником Кремля в його політиці щодо України.

Як повідомляє Bloomberg, адвокат Тимченка Стефан Боніфассі озвучив таку заяву в Європейському суді загальної юрисдикції, де бізнесмен і його дружина оскаржують санкції ЄС.

Юрист заперечує твердження чиновників ЄС про те, що Тимченко зробив внесок у російську економіку завдяки своїм зв’язкам в інвестиційній фірмі Volga Group і банку «Росія».

«Навіть з огляду на те, що Тимченко давно знає пана Путіна, твердження про те, що він є його довіреною особою – це те, що ми оспорюємо, оскільки такі заяви містять свого роду звинувачення», – сказав Боніфассі.

Як повідомляє проєкт Радіо Свобода Сибір.Реалії, сторона Тимченка вимагає анулювати запроваджені ЄС санкції проти підприємця та його дружини, які включають заморожування активів і заборону на переміщення. Тимченка включили до санкційних списків через участь в управлінні банком «Росія», який у Європі вважають «особистим банком високопосадовців Російської Федерації».

70-річний Тимченко є одним із близько 1500 осіб і 207 організацій, які потрапили під санкції Євросоюзу після того, як Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Геннадій Тимченко, якого у ЗМІ називають «скарбником Путіна», потрапив під санкції США у 2014 році після окупації Криму. ЄС та Велика Британія оголосили проти нього санкції у 2022 році.

Тимченко має громадянство Фінляндії. Фінська влада нещодавно повідомила за підсумками перевірки, що не виявила ознак порушення закону при його наданні.

Президент Росії Володимир Путін міг бути бенефіціаром офшорної компанії Mischositos Investment S.A, яка у 2011 році заробила 1,12 мільярда доларів на перепродажі акцій заводу з видобутку зрідженого газу «Ямал СПГ», повідомляв центр «Досьє». В угоді з перепродажу брали участь соратники Путіна Геннадій Тимченко і Петро Колбін.

У 2023 році уряд Росії дозволив компанії «Новатек» купити за 94,8 млрд рублів частку «Сахалінської енергії», що є оператором нафтогазового проєкту «Сахалін-2». Йдеться про 27,5% у проєкті, який раніше належав Shell, що пішла з Росії після повномасштабного вторгнення в Україну. За даними Forbes, 23,49% у компанії «Новатек» належать Геннадію Тимченку.

XS
SM
MD
LG