Доступність посилання

ТОП новини

У Торецьку залишається 4,5 тис жителів. Серед них можуть бути діти, попри примусову евакуацію – влада


Волонтери допомагають місцевим жителькам під час їхньої евакуації з міста Торецьк, Донецька область, Україна, 8 травня 2024 року
Волонтери допомагають місцевим жителькам під час їхньої евакуації з міста Торецьк, Донецька область, Україна, 8 травня 2024 року

За офіційними даними, у Торецьку Донецької області залишилося 4,5 тисячі населення. Однак, зі збільшення інтенсивності російських обстрілів, охочих евакуюватися стало більше. Про це розповів в інтервʼю Радіо Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) начальник Торецької міської військової адміністрації Василь Чинчик.

«За останній тиждень ми вивезли 1 378 людей. Завдяки співробітникам Національної поліції та ДСНС їх евакуювали броньованими автомобілями. А все тому, що ворог активно використовує авіацію, руйнує не лише житлову забудову, але всю інфраструктуру навкруги. Тому є велика ймовірність, що транспортний засіб потрапить під удар», – сказав Чинчик.

Він зазначив, що у Торецькій громаді залишилося 9,5 тисячі людей. Сюди належать 2 міста, 10 селищ і 7 сіл.

Читайте також: В ISW проаналізували наступальні операції РФ біля Торецька

За даними керівника МВА, серед населення, що залишилося, можуть бути сім’ї з дітьми, хоча місцева влада проводила примусову евакуацію сімей з дітьми.

«На жаль, траплялось, коли батьки офіційно виїжджали через блокпости, ми робили відповідні відмітки, але потім вони потайки обходили пункти пропуску через обʼїзні шляхи та стежинки і назад завозили дітей в громаду. Батьки навіть не випускали дітей з квартир, аби їх не помітили... У нас були непоодинокі випадки, коли деякі сім’ї примусово вивозили і в друге, і в третє, і навіть вшосте», – розповів чиновник.

У ніч проти 3 липня проєкт DeepState повідомив, що війська РФ прорвалася на південь від Торецька – у районі селища Нью-Йорк. У разі взяття Нью-Йорка, РФ зможе штурмувати Торецьк і зі сходу, і півдня. Український Генштаб інформував вранці 4 липня про 25 атак РФ навколо Торецька.

Торецьк – місто Бахмутського району Донецької області. Розташоване за 7 кілометрів від залізничної станції Фенольна на лінії Костянтинівка–Ясинувата. За переписом 2001 року у місті було близько 43 тисяч жителів.

Форум

XS
SM
MD
LG