Доступність посилання

ТОП новини

Псковському розвіднику із розслідування Радіо Свобода, причетному до вбивства полковника СБУ, оголосили підозру


Псковському розвіднику Каскулову Офіс генпрокурора оголосив підозру за вбивство у Бучі
Псковському розвіднику Каскулову Офіс генпрокурора оголосив підозру за вбивство у Бучі

Українські правоохоронці заочно повідомили підозру заступникові командира 175-го окремого розвідувального батальйону із російського Пскова капітану Аслану Каскулову за фактом порушення законів і звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 КК України). Відповідний документ з’явився на сайті Офісу генпрокурора 6 серпня.

Слідчі СБУ підозрюють Каскулова у вбивстві полковника Служби безпеки України Олексія Теліженка, що раніше виявили журналісти Радіо Свобода у своєму розслідуванні. Вбивство сталося на початку березня 2022 року, на околиці окупованої військами РФ Бучі, про що детальніше можна подивитися у документальному проєкті Радіо Свобода.

Окрім Каскулова, правоохоронці також запідозрили у вбивстві полковника Теліженка й командира 175-ого ОРБ Дениса Суворова, який не фігурував в розслідуванні Радіо Свобода.

«Громадянин РФ Каскулов Аслан Юрiйович, [...] за попередньою змовою, групою осіб, з командиром 175 окремого розвідувального батальйону 76 десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ РФ, громадянином РФ Суворовим Денисом Олександровичем [...] вчинив порушення законів і звичаїв війни, [...] а саме катування, що спричинили смерть потерпілого», ‒ йдеться у тексті підозри, опублікованому Офісом генпрокурора.

У травні 2024 року на ютуб-каналі Радіо Свобода вийшла перша частина документального проєкту кореспондента Дмитра Джулая про масові вбивства у Бучі, яка була присвячена пошуку причетних до вбивства полковника СБУ Олексія Теліженка.

Тоді Радіо Свобода вдалося встановити, що до викрадення полковника СБУ можуть бути причетні військові із 27-ого окремого загону спецназу Росгвардії «Кузбас» (Кемерово, РФ), а до вбивства ‒ високопоставлені офіцери із 175-го окремого розвідувального батальйону (Псков, РФ), а саме:

  • заступник командира 175-го ОРБ, капітан Каскулов Аслан Юрійович;
  • заступник начальника штабу 175-го ОРБ, капітан Глушенков Ярослав Олександрович;
  • начальник РЕБу 175-го ОРБ, капітан Дрога Сергій Федорович.


Ймовірних відповідальних журналістам вдалося знайти завдяки викраденим нагородам полковника Теліженка, які зараз, ймовірно, експонуються в так званому музеї бойової слави спецназу Росгвардії «Кузбас», та професійним провалам високопоставлених псковських розвідників, які використовували телефон вбитого полковника СБУ для координації своїх дій на окупованій Київщині у березні 2022 року.

Інформації щодо причетності капітанів Глушенкова і Дроги в тексті підозри, опублікованої Офісом генпрокурора, немає.

Полковник Олексій Теліженко

Олексій Теліженко із 2006 року працював в Національній академії Служби безпеки України в Києві. Пройшов шлях від курсового офіцера, який опікувався підготовкою майбутніх співробітників СБУ, до помічника ректора.

Полковник Теліженко під час підготовки до військового параду з нагоди Дня Незалежності-2021
Полковник Теліженко під час підготовки до військового параду з нагоди Дня Незалежності-2021

У 2016 році Теліженко добровільно пішов в АТО. Працював над поверненням українських громадян, які добровільно відмовилися від своєї подальшої діяльності в угрупованнях «Л/ДНР».

У 2017, 2018 і 2021 роках полковник Теліженко готував курсантів Національної академії СБУ до військових парадів із нагоди Дня Незалежності України.

Загалом Олексій Теліженко провів на військовій службі 27 років. Відзначений різноманітними військовими нагородами, зокрема відзнакою президента України «За участь в АТО».

Понівечене тіло полковника СБУ знайшли у вересні 2022 року в лісосмузі на околиці Бучі.

У некролозі, опублікованому на сайті Національної академії СБУ, де довгий час працював Теліженко, зазначено, що він «до останньої хвилини життя залишився вірним військовій присязі та Україні».

У розслідуванні Радіо Свобода щодо вбивства полковника СБУ Теліженка вперше публічно оприлюднена інформація про ймовірну причетність 27-го окремого загону спецназу Росгвардії «Кузбас» і 175-го окремого розвідувального батальйону до масових вбивств людей у Бучі.

  • За даними Офісу генпрокурора, під час окупації російська армія скоїла в Бучанському районі Київської області понад 9 000 воєнних злочинів, більше ніж 1 700 цивільних осіб загинуло, із них близько 700 – у Бучі.
  • Росія заперечує причетність своїх військ до масових вбивств цивільних у Бучі та називає це «фейком» і «провокацією».
  • Правоохоронні органи України продовжують офіційне розслідування обставин загибелі полковника СБУ Олексія Теліженка.

Форум

XS
SM
MD
LG