Доступність посилання

ТОП новини

Ташева: відомо про понад тисячу випадків переслідування за спротив окупації в Криму з лютого 2022-го


Це свідчить про неправдивість міфу про те, що більшість населення Криму підтримує Росію, вважає Таміла Ташева
Це свідчить про неправдивість міфу про те, що більшість населення Криму підтримує Росію, вважає Таміла Ташева

Понад тисячу фактів переслідування фіксується за мирний опір окупації у Криму після початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну. Про це сказала постійна представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева під час виступу на експертному саміті «Кримської платформи», передає проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії.

За її інформацією, переслідування зазнають люди за публікації українського прапора, за жовто-блакитний манікюр на руках у жінок, а також за прослуховування українських пісень. За ці дії кримчан притягують до адміністративної відповідальності за статтею про дискредитацію російських збройних сил.

Читайте також: «Україна бореться за кожного громадянина» – Стефанчук про Єсипенка та інших засуджених РФ у Криму

Це свідчить про неправдивість міфу про те, що більшість населення Криму підтримує Росію, вважає Ташева.

Також голова представництва президента України в АРК уточнила, що сьогодні в російському ув’язненні з політичних мотивів перебувають 218 мешканців півострова. Тільки з деокупацією Криму вдасться покласти край переслідуванням проукраїнських жителів Криму, резюмувала вона.

За даними Кримськотатарського ресурсного центру, з початку року в анексованому Криму російські силовики провели 59 незаконних обшуків, 35 – щодо кримських татар. Також за 9 місяців 2024 року було зафіксовано 91 затримання, 26 – щодо кримських татар.

Читайте також: «Росія створила новий вид злочину»: українські правозахисники на Форумі 2000

Центр прав людини ZMINA 21 жовтня повідомив імена 35 російських чиновників, які причетні до переслідування цивільного населення Криму.

Представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева раніше заявила, що «одним із пріоритетних завдань України після деокупації Криму стане виявлення і притягнення до відповідальності тих, хто сприяв російській анексії півострова». За її словами, ті, хто вчиняв злочини проти людяності і воєнні злочини, порушував права людини і вчиняв злочини, визначені як геноцид, мають бути притягнуті до відповідальності.

Форум

XS
SM
MD
LG