Доступність посилання

ТОП новини

Президент Таджикистану підписав закон про заборону «чужого для національної культури одягу»


Який одяг вважається «чужим» – у законі не уточнюється
Який одяг вважається «чужим» – у законі не уточнюється

Президент Таджикистану Емомалі Рахмон підписав закон «Про впорядкування урочистостей і обрядів», який передбачає, крім іншого, заборону на «ввезення, продаж і носіння в громадських місцях чужого для національної культури одягу». Про це йдеться в повідомленні на сайті президента.

Який одяг вважається «чужим» – у законі не уточнюється. Проте експерти вважають, що йдеться про мусульманський одяг – з урахуванням багаторічної практики боротьби з нею влади Таджикистану. Причому під заборону може підпасти не лише хіджаб, а й сатр – хустка, яку мусульманки пов’язують на голову.

Фізичних осіб, які порушать заборону на ввезення, продаж і носіння такого одягу, можуть оштрафувати на вісім тисяч сомоні (понад 700 доларів), посадовцям загрожує штраф у розмірі майже 40 тисяч сомоні.

«Ідгардак», що потрапив під заборону – звичай, пов’язаний із Курбан-байрамом, Ураза-байрамом і святом Навруз. У цей час діти одягаються в гарний одяг і обходять будинки з великими сумками, випрошуючи різноманітні частування.

Пресслужба таджицького президента уточнює, що закони були ухвалені з метою «захисту споконвічних цінностей і національної культури», запобігання забобонам, а також «надмірностям і марнотратству» в проведенні свят.

Парламент Таджикистану ухвалив законопроєкт без винесення його на громадське обговорення.

Противники закону заявляють, що влада таким чином втручається в особисте життя людей, починаючи від вибору імен і прізвищ і закінчуючи розмірами столів, могил і надгробків.

Ліга мусульманських учених засудила законопроєкт про заборону носіння хіджабу в Таджикистані, а деякі екстремістські священнослужителі в Афганістані навіть оголосили «джихад», повідомляє Радіо Озоді, Таджицька служба Радіо Свобода.

Міжнародні правозахисні організації не раз критикували владу Таджикистану за тиск на жінок, які носять мусульманський одяг, і їх дискримінацію. У минулому правоохоронні органи проводили масові рейди проти жінок у релігійному одязі, а також чоловіків із бородою. Їх доставляли до відділень міліції, змушували відмовитися від релігійного одягу, а чоловікам зголювали бороди.

Форум

XS
SM
MD
LG