Доступність посилання

ТОП новини

На Сумщині у прикордонні з РФ залишаються люди – голова Юнаківської громади


Наприклад у Локні і Басівці, які розташовані найближче до кордону з РФ, залишається близько 20 людей. Фото ілюстративне
Наприклад у Локні і Басівці, які розташовані найближче до кордону з РФ, залишається близько 20 людей. Фото ілюстративне

В Юнаківській громаді, що в Сумській області межує з Росією, є населені пункти, в яких досі залишаються місцеві жителі. Наприклад у Локні і Басівці, які розташовані найближче до кордону з РФ, залишається близько 20 людей, у Юнаківці – близько 100. Такі дані в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») навела Олена Сіма, голова Юнаківської громади.

«Ситуація в громаді дуже складна, евакуюємо людей. Дуже багато людей виїхало самостійно, дуже багато евакуювала сільська рада спеціальним транспортом. Ви ж розумієте, 10-кілометрова зона (від кордону з РФ – ред.). Це зараз так сталось, що треба було їх евакуювати. Люди жили мирним життям, вирощували худобу, сіяли зерно, працювали на своїй землі. На сьогоднішній день по Локні, по Басівці лишилось 20 людей, по Юнаківці лишилось 100 чоловік», – розповіла голова.

За її словами, місцева влада вмовляє людей, аби вони виїжджали у безпечніші громади Сумщини, або в інші регіони, але не всі на це погоджуються. Олена Сіма зазначає, що місцеві жителі не готові залишати своє майно та будинки.


«Ми стараємось, людей вивозимо, їздимо, вмовляємо людей. Люди кажуть, що не хочуть покидати свої домівки. Я людей своїх теж розумію. Вони прожили там все життя, вони працювали на цій землі, вони будували собі будинки. Все, що в них є, – вони наживали все своє життя, я їх розумію. Їм не хочеться залишати своє майно, своє рідне село. Вони там народилися, виросли, там поховані їхні батьки», – сказала Олена Сіма.

За словами голови громади, через обстріли є проблеми зі світлом – електроенергія відсутня, також є перебої з водою – її доводиться розвозити у села.

Минулого тижня Олена Сіма повідомляла в коментарі Радіо Свобода, що у 10-кілометровій зоні Юнаківської громади Сумської області залишаються приблизно 200 людей.

Читайте також: Зеленський: по Сумщині від початку літа з районів Курської області РФ завдали майже 2 тисячі ударів

Генштаб Збройних сил України 13 серпня повідомив про запровадження обмежень на пересування громадян у прикордонній 20-кілометровій зоні Сумської області.

Місцева влада 7 серпня оголосила обов’язкову евакуацію з 23 населених пунктів 5 громад Сумського району. Йдеться про евакуацію приблизно 6000 людей, серед них – 425 дітей.

Сумщина межує з Курською областю РФ, де з 6 серпня триває військова операція українських сил.

Форум

XS
SM
MD
LG