Доступність посилання

ТОП новини

Суд ЄС відмовив кільком росіянам у скасуванні санкцій


Обмеження щодо Тимченків, Фрідмана, Авена та Хана вимагають від них декларувати свої кошти та співпрацювати з компетентними національними органами в ЄС
Обмеження щодо Тимченків, Фрідмана, Авена та Хана вимагають від них декларувати свої кошти та співпрацювати з компетентними національними органами в ЄС

Суд Євросоюзу виніс рішення, яким відмовив російським олігархам Геннадію Тимченко, Олені Тимченко, Михайлу Фрідману, Петру Авену і Герману Хану у скасуванні європейських санкцій проти них.

Не вдалося оскаржити європейські санкції і Національному розрахунковому депозитарію (НРД) Росії, який є основним зберігачем російських цінних паперів та відіграє істотну роль у функціонуванні російського фінансового ринку. Про рішення повідомили в Суді ЄС 11 вересня.

«НРД надає фінансові послуги, які мають значну цінність як для російського уряду, так і для російського Центрального банку, – йдеться у рішенні Суду ЄС, – Це підприємство надає уряду Росії кількісно та якісно значну матеріальну чи фінансову підтримку, надаючи йому свої фінансові ресурси з метою продовження діяльності з дестабілізації України».

Обмеження щодо Тимченків, Фрідмана, Авена та Хана вимагають від них декларувати свої кошти та співпрацювати з компетентними національними органами в ЄС. Позивачі намагалися довести у суді, що не мають звʼязку з російською війною в Україні. Наприклад, мільярдер Геннадій Тимченко у своєму позові стверджував, що його тісні зв'язки з президентом Володимиром Путіним не означають, що він є союзником у війні в Україні. Але юристи Ради ЄС наполягали, що Тимченко, якого в ЗМІ називають «головним скарбником Путіна», робить внесок у російську економіку завдяки своїм звʼязкам в банку «Россия».

Раніше деяким росіянам вдавалось оскаржити європейські санкції у Суді ЄС, після чого Рада ЄС викреслювала їх із санкційних списків. Зокрема, 11 вересня посли ЄС виключили зі списків ще двох росіян. Це Нікіта Мазепін, син російського мільярдера Дмитра Мазепіна, та Віолета Пригожина, мати вже покійного засновника ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина. Рада ЄС не змогда належним чином обґрунтувати у суді економічні звʼязки Мазепіна молодшого зі своїм батьком. А Віолета Пригожина через суди довела, що не була співвласницею бізнесів свого сина з 2017 року.

До цього, після успіху у Суді ЄС, санкції не були продовжені також щодо засновника «Яндекса» Аркадія Воложа, бізнесмена Сергія Мндоянца та голови російського націоналістичного байкерського клубу «Нічні вовки» в Європі Йозефа Хамбалека, який є громадянином Словаччини.

Рада ЄС переглядає та продовжує санкції щодо російських політиків, олігархів та військових, а також компаній, які допомагають функціонувати воєнній машині Кремля, кожні 6 місяців. Росіянам вдається оскаржити через суди зазвичай лише ті санкції, термін дії яких уже сплив.

Раніше суд ЄС ухвалював низку рішень щодо позовів російських бізнесменів у зв’язку з санкціями, у низці випадків задовольняючи їхні клопотання. Так, у квітні суд Євросоюзу скасував персональні санкції щодо мільярдерів Петра Авена та Михайла Фрідмана (вони залишаються у списку санкцій, оскільки рішення суду стосується лише одного з рішень Ради ЄС щодо санкційного режиму щодо них). Загалом Євросоюз ввів обмеження проти понад 2 тисяч російських громадян чи компаній, за рішенням суду чи самої Ради ЄС санкції зняли менш ніж з десяти.

Форум

XS
SM
MD
LG