Доступність посилання

ТОП новини

Столтенберґ: підтримка України буде «найнагальнішим завданням» саміту НАТО



«Я очікую, що глави держав і урядів узгодять суттєвий пакет для України», – сказав Єнс Столтенберґ​.
«Я очікую, що глави держав і урядів узгодять суттєвий пакет для України», – сказав Єнс Столтенберґ​.

Генеральний секретар Єнс Столтенберґ заявив, що підтримка України буде «найнагальнішим завданням» саміту НАТО.

«Я очікую, що глави держав і урядів узгодять суттєвий пакет для України», – сказав Столтенберґ​.

За його словами, також НАТО візьме на себе «координацію та надання більшої частини міжнародної допомоги у сфері безпеки» з командуванням на чолі з тризірковим генералом та за підтримки 700 осіб особового складу, які працюють у штаб-квартирі НАТО в Німеччині та на матеріально-технічних вузлах у східній частині альянсу.

Він наголосив, що «це не зробить НАТО стороною конфлікту, але посилить самооборону».

Столтенберґ також сподівається, що союзники «підтвердять свою рішучість підтримувати Україну» і домовляться на саміті про фінансову підтримку на рівні 40 мільярдів євро щороку, як і було в попередні роки.

Днями агентство Reuters з посиланням на західноєвропейського дипломата повідомило, що союзники по НАТО домовилися профінансувати військову допомогу Україні в розмірі 40 мільярдів євро (43,05 мільярда доларів) в наступному році.

Напередодні український президент Володимир Зеленський заявив, що вже підготовлена нова безпекова угода для України з НАТО. За його словами, цей документ «гарантуватиме нашу безпеку до вступу України в НАТО – рішення, яке незворотне».

Саміт НАТО відбудеться 9-11 липня цього року у Вашингтоні. Як очікується, на саміті НАТО запевнить Україну у військовій, політичній і фінансовій підтримці, а також перебере на себе координацию безпекової допомоги Києву, яка зараз надається під проводом США у форматі «Рамштайн».

Форум

XS
SM
MD
LG