Доступність посилання

ТОП новини

FT: США та Японія близькі до угоди щодо обмеження експорту мікросхем до Китаю


За даними видання, Білий дім хоче оприлюднити нові механізми експортного контролю до президентських виборів у листопаді. Фото ілюстративне
За даними видання, Білий дім хоче оприлюднити нові механізми експортного контролю до президентських виборів у листопаді. Фото ілюстративне

США та Японія близькі до угоди щодо обмеження експорту технологій у китайську індустрію мікросхем, незважаючи на тривогу в Токіо щодо погроз Пекіна вжити заходів у відповідь проти японських компаній, пише Financial Times з посиланням на людей, знайомих із ситуацією.

За даними видання, Білий дім хоче оприлюднити нові механізми експортного контролю до президентських виборів у листопаді, включаючи заходи, які змусять неамериканські компанії отримувати ліцензії на продаж продукції в Китай.

Представники адміністрації Байдена провели місяці інтенсивних переговорів зі своїми колегами в Японії — та Нідерландах — щодо встановлення додаткових режимів контролю за експортом, які б означали, що японські та нідерландські компанії не будуть об’єктом дії американського «правила щодо прямих іноземних товарів» (FDPR).

Люди у Вашингтоні та Токіо, знайомі з переговорами, сказали, що США та Японія зараз близькі до прориву, хоча японський чиновник попередив, що ситуація залишається «досить крихкою» через побоювання китайської помсти, пише FT.

Уряд Японії особливо стурбований тим, що Китай може заблокувати експорт важливих мінералів, зокрема галію та графіту, якщо Токіо запровадить експортний контроль, який просувають США. Пекін погрожував японським компаніям, кажуть джерела, знайомі з ситуацією.

Японія та США обговорювали, як обмежити вплив будь-якої китайської відповіді – те, з чим стикаються Вашингтон та його союзники, намагаючись протистояти Китаю.

Експортний контроль США покликаний закрити лазівки в існуючих правилах і додати обмеження, які відображають швидкий прогрес Huawei та інших китайських груп у виробництві мікросхем за останні два роки.

Вашингтон хоче ускладнити Китаю отримання критично важливих інструментів для виробництва мікросхем – обмеження, які найбільше вплинуть на ASML у Нідерландах і Tokyo Electron в Японії. США також хочуть, щоб вони обмежили обслуговування, включаючи оновлення програмного забезпечення та технічне обслуговування інструментів, що значно зашкодить Китаю.

Переговори були зосереджені на узгодженні правил експортного контролю трьох країн, щоб японські та нідерландські компанії не підпадали під дію FDPR, яку одна людина в Нідерландах описує як «дипломатичну бомбу».

Хоча США та Японія досягли прогресу, представники адміністрації Байдена усвідомлюють, що Токіо роздратований тим, що США чинять тиск на Японію, оскільки президент Джо Байден готується заблокувати поглинання Nippon Steel компанії US Steel за 15 мільярдів доларів.

Офіційно Білий дім і Міністерство торгівлі не дали коментарів виданню, як і посольство Японії у Вашингтоні.

Китай заявив, що «рішуче виступає проти зловживання експортним контролем» і закликав «відповідні країни» дотримуватися міжнародних економічних і торгових правил.

Форум

XS
SM
MD
LG