Доступність посилання

ТОП новини

США оголосили про новий пакет допомоги для України


Уряд США оголосив про виділення нового пакета оборонної допомоги Україні. Про це повідомила 3 липня речниця Білого дому Карін Жан-П’єр
Уряд США оголосив про виділення нового пакета оборонної допомоги Україні. Про це повідомила 3 липня речниця Білого дому Карін Жан-П’єр

Уряд США оголосив про виділення нового пакета оборонної допомоги Україні. Про це повідомила 3 липня речниця Білого дому Карін Жан-П’єр під час брифінгу у Вашингтоні.

«Адміністрація Байдена-Гарріс оголошує про виділення нового значного пакета допомоги Україні у сфері безпеки – в той час, як Сполучені Штати продовжують підтримувати захист України від вторгнення РФ»,– зауважила представниця адміністрації США.

Вона не назвала загальної вартості нового траншу допомоги, однак підкреслила, що «це вже сьомий пакет, який виділяють США після того, як президент Байден у квітні підписав закон із додатковим фінансуванням на потреби національної безпеки». Цей закон містив, зокрема, понад $60 млрд на підтримку України.

Речниця уточнила, що «новий пакет міститиме ракети для систем українських ППО, боєприпаси для HIMARS, артилерійські снаряди та інші «критично важливі засоби», які вилучаються із запасів США за повноваженнями президента».

Крім того, за словами речниці Білого дому, пакет включатиме додаткове фінансування Міноборони США для закупівлі нових ракет-перехоплювачів для систем ППО Patriot і NASAMS, «щоб допомогти Україні захистити свої війська та міста від російських атак з повітря».

Як згодом уточнили у Пентагоні, перша частина пакета містить в собі додаткові перехоплювачі протиповітряної оборони, артилерійські та інші вогневі засоби, а також протитанкове озброєння на суму 150 мільйонів доларів.

До пакета увійшли:

  • ракети для систем протиповітряної оборони HAWK;
  • боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем (HIMARS);
  • 155-мм і 105-мм артилерійські снаряди;
  • 81-мм мінометні міни;
  • ракети з оптичним відстеженням і проводовим наведенням (TOW), що запускаються з труби;
  • протитанкові комплекси Javelin та AT-4;
  • боєприпаси до стрілецької зброї та гранати;
  • обладнання та боєприпаси для підривних робіт;
  • тактичні транспортні засоби для буксирування та транспортування обладнання;
  • тактичні аеронавігаційні системи та обладнання для підтримки авіації;
  • запасні частини, технічне обслуговування та інше польове і допоміжне обладнання.

Також виділено 2,2 мільярда доларів, які будуть використані для закупівлі перехоплювачів для систем протиповітряної оборони PATRIOT і NASAMS для України.

Раніше президент України Володимир Зеленський сказав, що доручив міністру оборони Рустему Умєрову, який перебуває в США з візитом, отримати конкретні дати доставки нових систем Patriot, про які в Києва є домовленість із партнерами.

У травні державний секретар США Ентоні Блінкен відвідав Україну. Він прибув до Києва без оголошення свого візиту на тлі наступу росіян на Харківщині. Блінкен провів низку офіційних зустрічей, зіграв рок-баладу у барі, наголосив на важливості боротьби з корупцією під час виступу у Київському політехнічному інституті та оголосив про новий пакет допомоги від Сполучених Штатів на 2 мільярди доларів.

Форум

XS
SM
MD
LG