Доступність посилання

ТОП новини

Білий дім: США «змінять пріоритети» в продажу ракет, щоб прискорити поставки в Україну


«Це гарантує, що ми зможемо забезпечити Україну ракетами, необхідними їм для підтримки запасів у ключовий момент війни», – заявив Джон Кірбі
«Це гарантує, що ми зможемо забезпечити Україну ракетами, необхідними їм для підтримки запасів у ключовий момент війни», – заявив Джон Кірбі

Сполучені Штати Америки «змінять пріоритети» запланованих поставок ракет до систем протиповітряної оборони Patriot для доставки їх в Україну, заявив речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі 20 червня в той час, як Вашингтон працює над тим, щоб задовольнити «відчайдушну потребу» Києва в посиленні ППО.

Рішення означає, що поставки «ракет, які сходять з конвеєра», підуть в Україну, а не в інші країни.

«Це гарантує, що ми зможемо забезпечити Україну ракетами, необхідними їм для підтримки запасів у ключовий момент війни», – сказав Кірбі, описуючи рішення як «важке, але необхідне».

Кірбі наголосив, що рішення стосується лише ракет: тих, які використовуються в системах Patriot, а також NASAMS.

Інші компоненти – радарні системи і пускові установки – наразі недоступні, сказав Кірбі.

«На даний момент ми просто не маємо придатних систем, які виходять з виробничої лінії. Тому ми розглядали це, але зараз ми зосереджуємося на самих ракетах», – зазначив він.

За словами Кірбі, перші поставки відбудуться до кінця літа. Загальні поставки покриють орієнтовно 16 місяців потреб України. Він відмовився сказати, які країни погодилися змінити пріоритети поставок, хоча сказав, що це не вплине на Тайвань.

Коментарі з Білого дому прозвучали після того, як Росія вночі атакувала Україну ракетами і безпілотниками, завдавши шкоди енергетичній інфраструктурі і спричинивши нові відключення електроенергії. Національна енергетична компанія України «Укренерго» 20 червня повідомила, що цілями атак стали чотири області.

Раніше видання Financial Times із посиланням на трьох осіб, обізнаних із питанням, повідомляло, що США мають намір призупинити всі відкриті замовлення на системи протиповітряної оборони Patriot і ракети-перехоплювачі до тих пір, поки Україна не матиме достатньої кількості засобів для захисту від повітряних атак Росії.

Минулого тижня в Італії президент Джо Байден заявив, що він домігся зобов’язань щодо постачання додаткових систем протиповітряної оборони в Україну. Вони включатимуть батареї Patriot, на отриманні яких Київ наполягав після того, як Росія посилила ракетні та безпілотні атаки на його електростанції.

Байден тоді повідомляв про отримання зобов’язань від п’яти країн щодо батарей Patriot та інших систем протиповітряної оборони.

«Все, що у нас є, йде в Україну, поки не будуть забезпечені їхні потреби. І тоді ми виконаємо зобов’язання, які взяли перед іншими країнами», – сказав тоді президент США.

Президент України Володимир Зеленський на Конференції з відновлення України у Берліні 11 червня заявив, що Україна потребує щонайменше сім систем Patriot для закриття основних міських агломерацій від ударів Росії.

Форум

XS
SM
MD
LG