Доступність посилання

ТОП новини

Пентагон: сили США не брали безпосередньої участі в операції Ізраїлю, під час якої вбили лідера «Хамасу»


«Це була ізраїльська операція. Сили США безпосередньо не брали участі», – сказав речник Пентагону
«Це була ізраїльська операція. Сили США безпосередньо не брали участі», – сказав речник Пентагону

Збройні сили США не брали безпосередньої участі в ізраїльській операції, в результаті якої був убитий лідер «Хамасу» (угруповання, визнане терористичними в ЄС і США) Ях’я Сінвар, заявив речник Міністерства оборони США Патрік Райдер на брифінгу 17 жовтня.

При цьому він зазначив, що розвідувальні дані США зі встановлення місць перебування заручників, захоплених «Хамасом» минулого року, сприяли розумінню Ізраїлем місця можливого перебування лідерів угруповання.

«Це була ізраїльська операція. Сили США безпосередньо не брали участі», – сказав речник Пентагону.

«Ми обмінювалися інформацією і розвідданими на підтримку зусиль із встановлення місця перебування заручників і відстеження цих лідерів, які утримували заручників, включаючи американців. І наскільки це допомогло інформувати ізраїльські операції загалом, безперечно, це зіграло свою роль», – додав Райдер.

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) та ізраїльська Служба спільної безпеки (ШАБАК, аналог української СБУ) 17 жовтня підтвердили вбивство лідера угруповання «Хамас» Ях’ї Сінвара, повідомляють світові ЗМІ. У спільній заяві вони стверджують, що нещодавні операції ізраїльських військових скоротили територію, на якій міг діяти Сінвар, що зрештою призвело до його смерті.

Сінвар став політичним лідером «Хамасу» на початку серпня. Він замінив на посаді Ісмаїла Ханію, якого було вбито наприкінці липня в результаті удару по його резиденції в Тегерані.

Сінвар, який провів половину свого дорослого життя в ізраїльських в’язницях, був найвпливовішим лідером «Хамасу», який залишився живим після вбивства Ханії.

Президент США Джо Байден, реагуючи на повідомлення про загибель Сінвара, заявив, що це «хороший день для Ізраїлю, для Сполучених Штатів і для всього світу».

Байден заявив, що як лідер угруповання «Хамас» Сінвар був відповідальний за смерть тисяч ізраїльтян, палестинців, американців і громадян із понад 30 країн.

Форум

XS
SM
MD
LG