Доступність посилання

ТОП новини

Адміністрація США опублікувала дані про ядерний арсенал країни


Зазначається, що близько 2 тисяч боєголовок зараз чекають на демонтаж (ілюстраційне фото)
Зазначається, що близько 2 тисяч боєголовок зараз чекають на демонтаж (ілюстраційне фото)

Адміністрація Сполучених Штатів вперше за останні три роки опублікувала оновлені дані про ядерний арсенал США – їх оприлюднила Національна адміністрація ядерної безпеки.

Дані наведено станом на вересень 2023 року. На той момент Сполучені Штати, як випливає з документа, опублікованого на сайті міністерства енергетики, мали 3 748 ядерних боєголовок. Це на 35 боєголовок більше, ніж 2021 року, коли на озброєнні США була рекордно низька кількість боєголовок за весь час публікації даних – починаючи з 1962 року.

Як зазначається у повідомленні, зараз у США на 88% ядерних боєголовок менше, ніж у 1967 році, коли їх було найбільше в історії – понад 31 тисячу. До 1989 року США мали трохи більше 22 тисяч боєголовок.

Читайте також: «Кремль боїться втратити окуповані території». Чому Медведєв каже про «знищення» України за 10 років?

Зазначається, що близько 2 тисяч боєголовок (вони не входять у згадані вище числа) зараз чекають на демонтаж. З вересня 2020 року Сполучені Штати демонтували 405 ядерних боєголовок.

До 3 748 боєзарядів, які має Пентагон, входять як заряди, що перебувають на бойовому чергуванні, так і ті, що знаходяться в резерві. Йдеться про стратегічні та нестратегічні ядерні заряди, при цьому в повідомленні зазначається, що кількість нестратегічних (тактичних) ядерних боєголовок з 1991 року скоротилася більш ніж на 90%.

В опублікованих матеріалах немає відомостей про потужність боєголовок, що перебувають на озброєнні.

Згідно з договором СНО-3 про обмеження стратегічних наступальних озброєнь між США та Росією, кількість розгорнутих стратегічних ядерних боєголовок у кожної зі сторін не може перевищувати 1550.

Читайте також: Іран може виготовити матеріал для ядерної бомби за «один-два тижні» – Блінкен

Росія офіційно зупинила свою участь у договорі в 2023 році, заявивши, що дотримуватиметься його частини, яка стосується обмежень за кількістю розгорнутих боєголовок. При цьому російська влада відмовилася публікувати дані про розміри ядерного арсеналу і кількість розгорнутих боєголовок.

Відомо, що обсяги тактичної ядерної зброї, яка є на озброєнні Росії, яка в будь-якому випадку не підпадає під обмеження СНО-3, істотно вище, ніж у США.

Форум

XS
SM
MD
LG