Доступність посилання

ТОП новини

У Палаті представників США просять Пентагон тренувати більше українських пілотів F-16 – Politico


Пілоти Повітряних сил ЗСУ позують для фото, сидячи на штурмовику Су-25, на своїй базі на сході України, 4 травня 2023 року
Пілоти Повітряних сил ЗСУ позують для фото, сидячи на штурмовику Су-25, на своїй базі на сході України, 4 травня 2023 року

Група демократів у Палаті представників Конгресу США закликає Пентагон розширити підготовку українських пілотів винищувачів F-16, пише Politico посилаючись на лист до міністра оборони Ллойда Остіна.

За даними видання, йдеться про підготовку ще 10 українських пілотів цього року.

У листі зазначено, що розгортання літаків F-16 може суттєво вплинути на результат війни.

«До кінця року Україна матиме більше літаків F-16, ніж кваліфікованих пілотів, щоб ними керувати, ця ситуація загрожує підірвати стратегічні переваги, які ці літаки можуть надати Україні», – цитує лист американських політиків Politico.

Раніше видання повідомляло, що Україна має 30 пілотів, які можуть негайно розпочати навчання у США, проте адміністрація Байдена повідомила, що в її програмі не вистачає місць, щоб прийняти більше ніж 12 пілотів одночасно.

Дві інші бази в Данії та Румунії мають подібну проблему з наявними місцями для навчання.

У статті йшлося, що загалом 20 українських пілотів F-16 закінчать навчання до кінця цього року – половина з 40 пілотів, необхідних для управління повною ескадрильєю з 20 літаків.

За даними видання The New York Times, Україна може отримати до липня лише шість із приблизно 45 винищувачів F-16, обіцяних західними країнами. Очікується, що до літа цього року будуть готові 12 льотчиків – це менше, ніж повна ескадрилья.

Влада України неодноразово заявляла, що поява західних винищувачів в Україні може змінити ситуацію на полі бою, адже Росія має «повну перевагу в небі» на окупованих територіях.

Форум

XS
SM
MD
LG