Доступність посилання

ТОП новини

США і Британія публічно пов’язали ексофіцера ФСБ із хакерською групою


«Бендерський використовував свій статус і контакти, щоб сприяти розвитку відносин Evil Corp із офіційними особами російських спецслужб»
«Бендерський використовував свій статус і контакти, щоб сприяти розвитку відносин Evil Corp із офіційними особами російських спецслужб»

У США і Великій Британії вперше публічно пов’язали колишнього офіцера російського спецназу з однією з найвідоміших у світі хакерських груп.

Едуард Бендерський, який служив в елітному підрозділі ФСБ Росії «Вимпел», був ідентифікований ще в 2019 році як тесть Максима Якубця, ймовірного засновника Evil Corp, чиє шкідливе програмне забезпечення використовувалося в усьому світі для блокування корпоративних комп’ютерних систем в обмін на викуп.

Якубець одружився з дочкою Бендерського Альоною в 2017 році, згідно з фотографіями і відео, які виявило Радіо Свобода.

В обвинувальному акті проти Якубця, оприлюдненому в грудні 2019 року, Міністерство юстиції США стверджувало, що він надавав «пряму допомогу зловмисним кібердіям російського уряду, підкреслюючи залучення російським урядом кіберзлочинців для власних зловмисних цілей».

Але ані американські, ані британські офіційні особи, які також запровадили фінансові санкції проти Якубця і Evil Corp., не надали подробиць зв’язків Якубця з російським урядом.

Однак 1 жовтня Міністерство фінансів США і Національне агентство Британії з боротьби зі злочинністю публічно підтвердили, що Бендерський є тестем Якубця, назвавши його «ключовою фігурою Evil Corp».

«Бендерський використовував свій статус і контакти, щоб сприяти розвитку відносин Evil Corp із офіційними особами російських спецслужб. Після запровадження санкцій і оголошення обвинувачень проти Evil Corp і Максима в грудні 2019 року Бендерський використовував свій вплив, щоб захистити групу», – заявили в Міністерстві фінансів США.

Згідно з даними відомства, Бендерський також зіграв важливу роль в укладенні бізнес-угоди між Якубцем і Дмитром Козаком, давнім помічником президента РФ Володимира Путіна, а також Германом Грефом, нинішнім генеральним директором державного «Сбербанку».

Британське Національне агентство з боротьби зі злочинністю оголосило про паралельні санкції проти Бендерського, Якубця і понад десятка інших осіб, пов’язаних з Evil Corp.

Бендерський не коментував ці звинувачення. Якубець, який раніше був присутній у соціальних мережах, демонструючи свою любов до гонок на дорогих спортивних автомобілях, майже зник з поля зору громадськості після висунення звинувачення в 2019 році.

Також у відомстві заявили, що батько Якубця, Віктор, допоміг надати сину технічне обладнання, яке сприяло поширенню програми-вимагача.

У повідомленні Міністерства фінансів США детально описані інші ймовірні зв’язки між Якубцем і відомими інсайдерами російського уряду. Якубець, як стверджують у відомстві, використовує своє працевлаштування в російській компанії, щоб прикрити свою роботу з Evil Corp. Компанію під назвою «Національна інжинірингова корпорація» заснував син колишнього генпрокурора Росії Юрій Чайка.

Крім того, Міністерство юстиції США оприлюднило обвинувальний висновок, вперше виданий у березні 2023 року, який звинувачує росіянина на ім’я Олександр Риженков у змові за його роботу з Evil Corp. Риженков, за словами чиновників, був «довгостроковим партнером і другим у керівництві» для Якубця. Національне агентство з боротьби зі злочинністю стверджує, що Риженков відповідальний за афілійовану програму-вимагач під назвою LockBit.

Бендерського також пов’язують із вбивством у 2019 році в Берліні колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі – згідно з повідомленнями розслідувальної групи Bellingcat. Агент ФСБ на ім’я Вадим Красіков був засуджений за вбивство Хангошвілі і відсидів кілька років у німецькій в’язниці, перш ніж був звільнений у серпні в рамках великого обміну в’язнями із Заходом.

За даними Bellingcat, Бендерський безпосередньо контролював підготовку вбивства.

Форум

XS
SM
MD
LG