Доступність посилання

ТОП новини

ОГП: завершено досудове розслідування щодо екскерівників міліції через події Євромайдану


Після ознайомлення сторонами захисту із матеріалами провадження обвинувальні акти буде скеровано до суду для розгляду по суті
Після ознайомлення сторонами захисту із матеріалами провадження обвинувальні акти буде скеровано до суду для розгляду по суті

У Офісі генерального прокурора повідомили, що у «справах Майдану» завершено досудове розслідування стосовно колишнього працівника керівного складу управління громадської безпеки управління МВС у Києві та екскомандира оперативної роти батальйону міліції особливого призначення «Беркут» в Харківській області.

«Слідством встановлено, що 18 лютого 2014 року підозрювані, виконуючи явно злочинний наказ керівництва ГУМВС України в м. Києві, з метою перешкоджання масовому руху учасників акцій протесту з майдану Незалежності до Верховної Ради України, біля якої було заплановано мітинг на підтримку змін до Конституції України, а також переслідуючи ціль залякування населення та здійснення впливу на прийняття рішень об’єднаннями громадян, організували вчинення підпорядкованими співробітниками терористичного акту та вбивств мітингувальників. Для цього вони, у співучасті з іншими керівниками ПМОП «Беркут», за відсутності законних підстав, забезпечили протиправне невибіркове застосування співробітниками спеціальних засобів та вогнепальної зброї стосовно учасників зібрань громадян», – йдеться в повідомленні.

В ОГП кажуть, що через такі дії експрацівників правоохоронних органів постраждало 110 людей, в тому числі троє – загинули.

Читайте також: Справи Майдану: суд дозволив заочне слідство та взяття під варту екскомандира харківського «Беркуту»

Колишнім правоохоронцям інкриміновано вчинення злочинів за кількома статтями, після ознайомлення сторонами захисту із матеріалами провадження обвинувальні акти буде скеровано до суду для розгляду по суті, додали в ОГП.

За офіційними даними, під час Революції гідності постраждали 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули – більшість у лютому 2014 року. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, від 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG