Доступність посилання

ТОП новини

Суд першої інстанції заново розгляне справу Бутрименка, підозрюваного в загибелі спецпризначенців


Справу повернули до суду першої інстанції для повторного розгляду
Справу повернули до суду першої інстанції для повторного розгляду

27 вересня колегія суддів Запорізького апеляційного суду ухвалила повернути суду першої інстанції для повторного розгляду справу Миколи Бутрименка, підозрюваного в причетності до загибелі спецпризначенців на Донбасі в 2014 році. Про це повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Клопотання прокуратури та адвоката постраждалих суд задовольнив частково, скасувавши рішення Куйбишевського районного суду Запорізької області. Згідно судового рішення, запобіжний захід у вигляді тримання Бутрименка під вартою продовжено до 25 листопада.

«Це одне з очікуваних рішень було, оскільки в повноваженнях апеляційного суду або скасувати і постановити новий вирок, або через суттєві порушення, як процесуального права, так і матеріального права, суд міг відправити цю справу на новий розгляд для подальшого проведення судового слідства в суді першої інстанції. Це один з варіантів. На сьогоднішній момент я задоволена таким рішенням. Оскільки вирок не набрав законної сили і ми знову будемо цю справу, але в складі зовсім іншого суду, і це не буде Куйбишевський», – розповіла адвокат постраждалих Олена Яркіна.

Наразі захисник постраждалих планує звернутися до судових інстанцій з клопотанням щодо розгляду справи у одному з судів Кропивницького, де мешкає більшість постраждалих та родини загиблих бійців. Справа має слухатися наново, починаючи зі стадії підготовчого засідання.

«Буде розглядатися з підготовчого засідання, оскільки воно є дуже важливим етапом будь-якого кримінального провадження. На ньому вирішуються питання, які якщо не вирішити на цьому засідання, то можуть бути визнанні як порушення. Це наприклад Марина Карпа, оскілки в обвинувальному акті було зазначено, що Тарас Карпа її чоловік загинув, але в потерпілих її прізвище було пропущене. Розуміємо, що це технічна помилка. Про це говорив і слідчий прокурор, але саме до оголошення обвинувального акту, коли підготовче засідання закінчене, ми відновили права Марини Карпи. В апеляційній інстанції ми відновили права Кудрявцева свідчити про ті події, таким чином, суд прийшов до висновку, що ще раз треба спочатку, заново передивитися наявні матеріали досудового розслідування і прийняти нове рішення», – зазначила Яркіна.

16 травня 2019 року Куйбишевський районний суд Запорізької області визнав Миколу Бутрименка винним за частиною 2 статті 258-5 Кримінального кодексу України – у фінансуванні тероризму. Бутрименка засудили до восьми років позбавлення волі. Але, оскільки обвинувачуваний перебуває у попередньому ув’язненні з 1 червня 2016 року, то, за так званим «законом Савченко», він зможе вийти на волю уже через рік.

За даними свідків у його справі, Бутрименко в 2014 році повідомив підтримуваним Росією бойовикам про українських спецпризначенців біля Сніжного, після чого військових обстріляли і 10 із них – загинули.

Прокуратура і постраждалі подали апеляцію на вирок Бутрименку. Суд першої інстанції відкинув статтю щодо тероризму, тому прокуратура і постраждалі просять переглянути саме цей момент і заново заслухати свідків, адже є свідчення про те, що Бутрименко не лише здав бійців, а й сам був зі зброєю.

XS
SM
MD
LG