Доступність посилання

ТОП новини

Наслідки ударів по складах боєприпасів у російському Торопці: «Схеми» публікують супутникові знімки


Супутникові знімки Planet Labs показують наслідки ударів безпілотників по російській військовій базі №11777 в місті торопець Тверської області РФ
Супутникові знімки Planet Labs показують наслідки ударів безпілотників по російській військовій базі №11777 в місті торопець Тверської області РФ

На знімках з супутника Planet Labs, які є у розпорядженні журналістів «Схем» (Радіо Свобода), видні наслідки пожежі, яка здійнялася у ніч проти 18 вересня та ще тривала 19 вересня станом на 15:30 за київським часом, а також – вирви діаметром від 50 до 90 метрів від снарядів, що розірвалися.

Це – результат атаки українських безпілотників на склад Головного ракетно-артилерійського управління Міністерства оборони РФ. Він розташований на території військової частини №11777 у місті Торопець Тверської області.

18 вересня російські ЗМІ повідомили про масовану атаку Торопця безпілотниками. У місті працювали сили ППО. З огляду на це, місцева влада розпочала евакуацію населення.

Пізніше в мережі зʼявилися відео гучних вибухів та масштабних пожеж, зафільмованих місцевими мешканцями. Вони повідомляли – під атаку потрапив склад із боєприпасами. Місцева влада заявляла, що пожежа виникла «внаслідок падіння уламків БПЛА».

Пізніше джерело Радіо Свобода повідомило, що цей склад атакували дрони СБУ, ГУР та ССО. За словами співрозмовника журналістів, там зберігались ракети для комплексів «Іскандер» і «Точка-У», а також керовані авіаційні бомби (КАБи).

Згодом роботу українських безпілотників опосередковано підтвердив й президент України Володимир Зеленський.

«Хочу подякувати сьогодні нашим воїнам, які забезпечують нашу, українську далекобійність. Дуже важливий результат є за минулу ніч на території Росії, і саме такі речі послаблюють ворога», – заявив у відео на своїй офіційній сторінці Володимир Зеленський.

Цей арсенал комплексного зберігання ракет, боєприпасів та вибухових матеріалів звели у 2018 році. За тодішньою заявою Міноборони РФ, склад відповідав найвищим світовим стандартам – кожне його сховище вміщувало до 240 тонн боєприпасів.

У американському Інституті вивчення війни (ISW) заявили, що атаки, які спричиняють масштабні збитки, подібні до цього на склад у Торопці, можуть змусити російське військове командування розосередити склади боєприпасів. Це, за словами аналітиків ISW, знизить ефективність російської логістики.

«Продовження українських ударів по тилових російських логістичних об’єктах на території Росії призведе до ширшого оперативного тиску на російських військових, окрім окремого знищення запасів боєприпасів та логістичних об’єктів», – йдеться у звіті ISW.

Форум

XS
SM
MD
LG