Доступність посилання

ТОП новини

Київська мережа аптек роками продає українцям заборонені російські ліки – «Схеми»


«Схеми» провели експеримент та придбали в «Ел’Фарм» нелегальні препарати
«Схеми» провели експеримент та придбали в «Ел’Фарм» нелегальні препарати

Столична мережа аптек «Ел’Фарм», попри заборону та під час повномасштабної війни, торгує російськими та західними препаратами, виробленими спеціально для ринку РФ – виявили журналісти «Схем» (Радіо Свобода).

Мережа «Ел’Фарм» має державну ліцензію та діє у Києві щонайменше шість років. Нелегальними ліками торгує, особливо не ховаючись, про що «Схеми» знайшли публічні згадки в інтернеті. Попри це, «Ел’Фарм» успішно проходила щорічні перевірки Державної служби лікарських засобів.

«Схеми» провели експеримент та придбали в «Ел’Фарм» нелегальні препарати. Так, журналісти виявили, що «Ел’Фарм» всупереч забороні продають російський препарат «Кортексін», який у Підмосковʼї виробляє компанія «Герофарм», та ліки, які західні компанії випускають спеціально для російського ринку: «Атаракс» бельгійської компанії UCB Pharma та «Вобензим» німецької Mucos Pharma.

Обидва європейські виробники запевнили, що суворо дотримуються вимог українського законодавства та постачають до країни лише препарати у відповідному пакуванні. У Mucos Pharma ще й додали, що ліки «Вобензим», які «Схеми» придбали в «Ел’Фарм», візуально мають ознаки таких, що походять з Росії.

Mucos Pharma не експортує «Вобензим» до України з вересня 2021 року через проблеми з постачанням сировини. А «Атаракс», який продали в «Ел’Фарм», походить з партії, яку з січня по квітень компанія-виробник відправляла з Бельгії до Росії своєму офіційному представнику, «ЮСБ Фарма Логистикс», зʼясували «Схеми» завдяки митній базі.

Продавати російські ліки в Україні заборонено з червня 2022 року – за це аптеку можуть позбавити ліцензії, а власників щонайменше оштрафувати на 1700 гривень. А у разі доведення співпраці з російськими компаніями – навіть увʼязнити на термін до 12 років за пособництво агресору. Також під забороною продаж західних препаратів, вироблених для ринків інших країн, зокрема й Росії – за це аптеці теж загрожує позбавлення ліцензії, а її власникам – штраф.

«Схеми» виявили, що західні ліки для російського ринку «Ел’Фарм» продає онлайн через сайт Tabletki.ua. Це – прайс-агрегатор, що пропонує інформацію про наявність та ціни на ліки в різних аптеках та дозволяє забронювати їх онлайн. «Схеми» запитали в Tabletki.ua, чому сервіс допускає продаж нелегальних препаратів на своїй платформі – окрім «ЕлʼФарм», журналісти виявили й інші аптеки, які торгують нелегальними ліками на цьому майданчику – та відповіді на момент публікації від агрегатора не отримали.

Російські ліки у «ЕлʼФарм» продають більш обережно – за попереднім замовленням телефоном, а тоді відправляють клієнту Новою Поштою, виявили «Схеми» під час журналістського експерименту.

Проконтролювати якість ліків, що завезені до України нелегально – неможливо. А отже, їх вживання становить ризики, кажуть експерти.

«Яким чином вони сюди завозилися, якими постачальниками вони сюди завозилися, чи був збережений температурний режим для цих ліків – це все невідомо. Тому вживати їх вже, в принципі, небезпечно», – пояснила виконавча директорка БФ «Пацієнти України» Інна Іваненко.

Власники мережі «ЕлʼФарм» – брати Ешгін і Елвін Багірови, громадяни Азербайджану, які проживають у Києві.

На питання «Схем» про те, чому «ЕлʼФарм» попри заборону продає в Україні російські ліки, Елвін Багіров спершу відповів, що не розуміє української. Після формулювання питання зрозумілою йому, російською мовою, він зрештою заперечив, що продавав російські ліки, попри докази зворотнього, наявні у «Схем».

«Схем» звернулися до Держлікслужби з питанням, чому за нагляду контролюючого органу столична мережа «ЕлʼФарм» неприховано торгує нелегальними ліками. У відомстві повідомили, що отримали від громадян десять скарг на діяльність аптеки та провели вісім перевірок. Під час них тричі виявляли порушення, про які повідомляли правоохоронців, та за які власників – штрафували.

Втім, все це так і не призвело до закриття аптек Багірових та анулювання їх ліцензій. Вони й досі працюють та торгують нелегальними препаратами, йдеться в матеріалі.

«Схеми» звернулися до правоохоронців, щоб з’ясувати, чи відомо їм про продаж нелегальних ліків в аптечній мережі «ЕлʼФарм». Згодом до Багірових прийшли з обшуками, під час яких вилучили понад 50 препаратів, виготовлених, зокрема, в Росії. У поліції відкрили кримінальне провадження та повідомили, що припинили «збут лікарських засобів російського виробництва, які потрапили на територію України протиправним шляхом».

Та навіть після обшуків та кримінальної справи, брати Багірови продовжили продавати нелегальні ліки, виявили «Схеми».

Журналісти продовжили експеримент та знову замовили в «Ел’Фарм» заборонений російський препарат, «Кортексін». Упаковку цього препарату «Схемами» поштою направив Елвін Багіров.

Ані Елвіну, ані Ешгіну Багірову правоохоронці не оголосили підозру, а отже вони, як громадяни Азербайджану, не мають перепон для виїзду з України під час воєнного стану.

Форум

XS
SM
MD
LG