Доступність посилання

ТОП новини

Посадовець Кабміну не задекларував майно в Дубаї на $331 000 – «Схеми»


Віталій Коблош – один із понад десяти українських чинних та колишніх посадовців, дубайське майно яких «Схеми» знайшли, аналізуючи витік даних з місцевого земельного реєстру в рамках Dubai Unlocked
Віталій Коблош – один із понад десяти українських чинних та колишніх посадовців, дубайське майно яких «Схеми» знайшли, аналізуючи витік даних з місцевого земельного реєстру в рамках Dubai Unlocked

Очільник департаменту гуманітарної та соціальної політики Кабінету Міністрів та член антикорупційної урядової групи Віталій Коблош не задекларував готельний номер дружини вартістю 331 000 доларів в Дубаї. Це виявили журналісти «Схем» (проєкт Радіо Свобода).

Коблош – один із понад десяти українських чинних та колишніх посадовців, дубайське майно яких «Схеми» знайшли, аналізуючи витік даних з місцевого земельного реєстру в рамках Dubai Unlocked. Це – міжнародний проєкт, в основі якого лежить масив даних про власників нерухомості в Дубаї, отриманий Вашингтонським центром оборонних досліджень (C4ADS). Ці дані згодом передали норвезькому фінансовому виданню E24 та Проєкту з розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP), який і координував роботу понад 70 медіа з усього світу.

«Схеми» виявили, що дружина урядовця Коблоша, Наталія, придбала один із найбільших номерів у готелі Wyndham Dubai Marina у 2018 році. Відповідно до місцевого земельного реєстру, це майно й досі належить їй. У коментарі «Схемам» Віталій Коблош інформацію про готельний номер дружини назвав «провокацією» та додав: «Уперше про таке (майно в ОАЕ – ред.) чую».

Wyndham Dubai Marina
Wyndham Dubai Marina

Як з’ясували журналісти, подружжя працює на державні установи понад п'ятнадцять років. Наталія Коблош – завідувачка відділу жіночої консультації інституту педіатрії у Києві. У 2018-му році, коли, відповідно до дубайського реєстру, в родини зʼявилася дубайська нерухомість на суму 331 000 доларів, Коблоші сукупно задекларували дохід, який склав лише 15% вартості цього майна.

Як ідеться у матеріалі «Схем», з вікон готелю Wyndham Dubai Marina – краєвид на район, який місцеві називають перлиною Дубаю, а сам хмарочос особливо приваблює російських туристів. В одному з чисельних відеооглядів на готель, які росіяни публікують в соцмережах, ідеться про те, що російська мова у Wyndham Dubai Marina – «немов друга офіційна».

Як з’ясували журналісти, саме в цьому готелі під час службового відрядження до Дубаю у жовтні 2021 року зупинявся Віталій Коблош, коли відвідував у складі української делегації всесвітню виставку «Експо».

For schemes
For schemes

У Кабінеті Міністрів Віталій Коблош вже майже десять років очолює департамент гуманітарної та соціальної політики. Його завдання – підготовка урядових постанов, зокрема, з питань освіти та охорони здоровʼя.

У 2020 році він увійшов до групи з оцінки корупційних ризиків Кабміну. Попри це, у деклараціях посадовця з 2018 року і дотепер відсутня інформація про нерухомість його родини в ОАЕ. Інвестиційні компанії Еміратів згадують номери у Wyndham Dubai Marina, як приклад вдалого вкладення, яке може приносити дохід з оренди до 10% на рік. Якщо родина здавала цю нерухомість в оренду, то посадовець мав би задекларувати дохід, йдеться у розслідуванні.

За недекларування майна вартістю понад 331 000 доларів – за курсом на кінець минулого року це 12,5 мільйонів гривень – урядовцю може загрожувати кримінальна відповідальність.

«У разі цих 331 000 доларів, очевидно, що це сума, яка передбачає до 2 років позбавлення волі. Недостатньо просто сказати: «Я не знав». Потрібно як мінімум буде надавати письмове пояснення», – каже юрист «Центру протидії корупції» Вадим Валько.

«Схеми» також з’ясували, що Віталій Коблош у минулому працював на проросійських політиків.

У 2005-2006 роках він був штатним помічником депутата від «Партії регіонів» Володимира Сівковича, якого нині підозрюють у державній зраді, а під час Революції Гідності – головним консультантом відділу реформування соціальної сфери Адміністрації Віктора Януковича.

Як ідеться у розслідуванні, «відтоді, як Коблош працював на прокремлівських політиків, його справи пішли вгору: він очолив департамент в уряді та почав жити на широку ногу, користується квартирами на Печерську та декларує сотні тисяч доларів заощаджень».

Українські дані дубайського витоку в межах проєкту Dubai Unlocked опрацьовували дві розслідувальні редакції – проєкт Радіо Свобода «Схеми» та «Слідство.Інфо». Серед власників нерухомості в Дубаї журналісти знайшли також родичів колишніх українських високопосадовців, народних депутатів, суддів та прокурорів – загальна вартість знахідок становить близько 30 мільйонів доларів.

Зокрема, йдеться про ексміністра екології Миколи Злочевського, колишнього президента «Мотор Січі» і народного депутата В’ячеслава Богуслаєва, лобіста концерну «ЄДАПС» та ексрегіонала Василя Грицака, колишнього суддю Артура Ємельянова та ексзаступника прокурора Одеської області Олега Корнілова.

Форум

XS
SM
MD
LG