Доступність посилання

ТОП новини

Підозрюваного у держзраді депутата Пономарьова взяли під варту


Депутат перебуватиме в СІЗО до 21 вересня
Депутат перебуватиме в СІЗО до 21 вересня

Печерський районний суд міста Києва обрав підозрюваному у державній зраді народному депутату від забороненої ОПЗЖ Олександру Пономарьову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. Депутат перебуватиме в СІЗО до 21 вересня. Про це повідомляє кореспондент Радіо Свобода із зали суду.

Раніше «Схеми» (проєкт Радіо Свобода) оприлюднили розслідування про обставини піврічного перебування Пономарьова в окупованому Бердянську та розповіли, як він контактував із представниками ФСБ та окупаційної влади, допомагаючи проводити ремонтні роботи в місті та перезапустив виробництво моторних олив на власних підприємствах, завозячи сировину із РФ та збуваючи готову продукцію країні-агресору.

Слідча суддя Печерського районного суду Тетяна Остапчук на засіданні 25 липня задовольнила клопотання слідчого Головного слідчого управління ДБР про тримання народного депутата під вартою строком на 60 днів, а саме – до 21 вересня 2023 включно, «без визначення розміру застави». І ухвалила «підозрюваного Пономарьова взяти під варту в залі суду».

Сам Пономарьов у коментарі журналістам у суді обвинувачення заперечив і заявив, що це «політичне замовлення».

«Сказати, що я здивований, чи я в шоці... Більше я вам нічого не можу сказати. Сторона звинувачення не надала жодного доказу про причетність до співпраці з ворогом. Жодного», – заявив Пономарьов у суді, перед тим, як на нього надягли кайданки.

Він додав: «Я після приїзду сюди давав свідчення, на всі ці запитання відповідав в СБУ. Згодом поліграф проходив на перевірку достовірності всіх відповідей. До мене питань не було жодних. Вважаю цю справу політичним замовленням, сфабрикованим, з пальця висмоктаним на рівному місці».

На уточнення журналістів, чиє це, на його думку, «замовлення», сказав, що може «тільки припускати, але не буде зараз філософствувати».

Пономарьов також запевнив, що його захист подаватиме апеляцію на рішення про утримання під вартою.

Раніше у цей же день захист парламентаря спробував заявити відвід судді Тетяні Остапчук. Інший суддя, Олексій Соколов, заслухав це клопотання – і у відводі відмовив.

24 липня правоохоронці з ДБР та СБУ повідомили Олександру Пономарьову про підозру у державній зраді за результатами офіційного розслідування, що тривало з квітня 2022-го.

У цей же день «Схеми» опублікували розслідування, у якому журналісти наводять пряму мову самого Пономарьова про обставини його перебування в Бердянську, який стверджує, що перебував у полоні та піддавався тортурам, та зіставляють з іншими свідченнями та документами, які вдалось отримати журналістам, серед яких дані про пересування депутата, білінги його телефону та листування його соратників, перехоплені телефонні розмови російських окупантів й місцевих колаборантів. А також документи про те, як і на кого працює його бізнес в Бердянську та Росії.

Таким чином, «Схеми» з’ясували, що він дав вказівку перезапустити бізнес, контактуючи з представниками ФСБ та місцевої влади, які перейшли на бік окупантів.

Також журналісти з’ясували, що за півтора року повномасштабної війни компанії з орбіти депутата продали державним стратегічним підприємством України продукції на загальну суму понад 120 мільйонів гривень. Серед них – «Укрзалізниця», «Енергоатом», бронетанкові заводи.

За два місяці до повномасштабного вторгнення армії РФ «Схеми» також з’ясували, що Пономарьов, окрім українського, має громадянство Росії. Документи на його отримання були подані у 2003 році, у 2007-му виданий новий паспорт по досягненню 45-річчя. Він досі є дійсним. Нині депутат заперечує, що має паспорт РФ.

Джерела журналістів в правоохоронних органах повідомили, що СБУ підтвердила факт наявності у нього російського громадянства та передала цю інформацію в Державну міграційну службу. Позбавити мандату депутата-власника російського паспорта можна через вирок або припинення громадянства України – а таке рішення може винести лише президент своїм указом, йдеться у розслідуванні.

XS
SM
MD
LG