Доступність посилання

ТОП новини

Після розслідувань «Схем» і «УП» ексголові Дніпропетровщини Резніченку повідомили про підозру


Ексголова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко
Ексголова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру ексголові Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентину Резніченку, його колишньому заступнику та екскерівникам департаментів за ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем). Про це повідомляє пресслужба НАБУ та САП.

Кримінальне провадження було відкрито після публікації журналістських розслідувань «Схем» (Радіо Свобода) та «Української правди» про прямий зв’язок між тодішнім головою Дніпропетровської ОВА Валентином Резніченком і компанією, на яку обласна адміністрація з березня 2022 року спрямувала півтора мільярда бюджетних гривень на відбудову доріг в області.

Як ідеться в повідомленні НАБУ, детективи та прокурори «викрили масштабну оборудку у дорожній сфері, у результаті якої під час повномасштабного вторгнення РФ державному бюджету заподіяно понад 286 мільйонів гривень збитків».

Про підозру повідомили ексголові Дніпропетровської ОДА, ексзаступнику голови Дніпропетровської ОДА, екскерівнику департаменту Дніпропетровської ОДА, ексначальнику відділу дорожнього господарства Дніпропетровської ОДА, керівнику суб’єкта господарської діяльності, кваліфікація – за ч. 2 ст. 364 КК України.

За даними джерел «Схем» у правоохоронних органах, зокрема, про підозру повідомили Валентину Резніченку, який станом на зараз звільнений із посади очільника Дніпропетровщини. У списку підозрюваних також є керівник фірми-підрядника, яка отримала рекордні бюджетні підряди на дороги за час повномасштабної війни, але наразі немає тодішньої співзасновниці фірми і, як встановили журналісти, близької особи Резніченка – Яни Хланти.

Як повідомляють у НАБУ, підозрювані «з метою отримання можливості першочергового фінансування замінили у відповідних документах відомості щодо потреби у проведенні поточного та капітального ремонту доріг на необхідність їх експлуатаційного обслуговування. Витрати на таке обслуговування штучно та безпідставно збільшили до 1,5 мільярда гривень. На цю суму уклали договори на виконання відповідних робіт з компанією, пов’язаною із головою Дніпропетровської ОДА, яка завищила вартість матеріалів на понад 286 мільйонів гривень. Частину цих коштів надалі вивели на рахунки інших компаній, пов’язаних із топпосадовцем та його заступником».

Правоохоронці додали, що «наразі триває вивчення фактів щодо можливої легалізації незаконно одержаних коштів, встановлюється причетність до злочину інших осіб».

2 листопада 2022 року «Схеми» опублікували розслідування «Супутниця на мільярд», в якому розповіли, що приватна фірма «Будінвест Інжиніринг», яка освоїла вже півтора мільярда гривень на ремонті доріг у Дніпропетровській області, напряму пов’язана з керівником Дніпропетровської ОВА Валентином Резніченком, від якого залежить, кому і в яких обсягах виділяти бюджетні кошти області.

Половина компанії була записана на жінку на ім’я Яна Хланта – професійну спортсменку, яка працює тренером із пауерліфтингу в Дніпрі. Як з’ясували «Схеми», вона – близька особа для Резніченка, вони разом багато подорожували за кордон. Окрім того, Хланта пересувається на автомобілі Резніченка та отримувала зарплату в його фірмі.

Інша половина компанії, що освоює мільярди під час активної фази війни, через наближену особу пов’язана з бізнесменами-братами Дубинськими, яких США офіційно оголосили у розшук за підозрою у фінансових махінаціях. Через війну державні контракти та розміри кошторисів не публікуються, тому «Схеми» самостійно проаналізували фінансово-господарську діяльність «Будінвест Інжиніринг», і виявили, що головний підрядник Дніпропетровської ОВА вдається одразу до декількох підозрілих схем.

Валентин Резніченко, Яна Хланта, Володимир Дубинський та інші згадані у розслідуванні особи не відреагували на прохання про коментар.

Окремо «Схеми» тоді звернулися до Володимира Зеленського з проханням прокоментувати виявлені у розслідуванні факти, враховуючи, що керівник Дніпропетровської ОВА – призначена президентом особа, і той факт, що саме ОП координує процес відбудови інфраструктури по Україні.

«Схеми» також запитали, яким чином здійснюється контроль за ефективним і цільовим використанням бюджетних коштів на відбудову інфраструктури, зокрема, ремонт і будівництво доріг і в якому статусі свою роль у цих процесах відіграє Юрій Голик – давній соратник керівника Дніпропетровської ОВА, присутній на усіх нарадах щодо Fast Recovery Plan – плану відновлення України.

Пресслужба ОП, пославшись на воєнний стан, повідомила про «неможливість надання інформації» та «відстрочення розгляду запиту» до його закінчення. Разом із тим, там зазначили, що «офіс Президента України не є розпорядником коштів місцевих бюджетів», і що це питання «знаходиться в компетенції місцевої влади та профільних міністерств».

Під час підготовки розслідування стало відомо, що над цією темою також працюють журналісти видання «Українська правда». Тому редакції домовились опублікувати матеріали одночасно.

Форум

XS
SM
MD
LG