Доступність посилання

ТОП новини

Три матеріали «Схем» вийшли у фінал Національного конкурсу журналістських розслідувань


«Схеми» – проєкт журналістських розслідувань української служби Радіо Свобода, заснований у 2014 році. Керівниця проєкту – Наталка Седлецька.
«Схеми» – проєкт журналістських розслідувань української служби Радіо Свобода, заснований у 2014 році. Керівниця проєкту – Наталка Седлецька.

Серед 10 матеріалів, які потрапили до списку фіналістів Національного конкурсу журналістських розслідувань 2024-го року, – три роботи авторства журналістів команди «Схем» (проєкт розслідувань української служби Радіо Свобода). Список організатори конкурсу опублікували 14 серпня.

Загалом на конкурс було подано 68 матеріалів. Як зазначають організатори, фокус цьогорічного конкурсу — на розслідуванні корупції в тилу, однак роботи з інших тематик також розглядалися журі.

До списку фіналістів увійшли такі розслідування команди «Схем»:

Таємниці російських найманців: відео з телефонів, бої та злочини, зізнання полонених | ПВК «Редут».

Це найбільш ґрунтовне дослідження діяльності так званої приватної військової компанії «Редут» – другого відомого, після групи «Вагнера», збройного формування. Це мережа так званих «добровольчих» формувань, яка не є «ПВК», а контролюється та фінансується Головним розвідувальним управлінням Росії. І по факту це система прихованого вербування «найманців» на війну проти України. Журналісти проєктів Радіо Свобода «Схеми» та «Система» змогли отримати у своє розпорядження дані з телефонів бійців та масив унікальних документів, поговорити з вербувальниками та родичами бійців, а також записати інтерв’ю із засудженими за катування жителів Харківщини військовослужбовцями.

Все це розкриває деталі того, на яких умовах бійці цієї так званої ПВК підписують контракти, щоб поїхати на фронт, як отримують за це гроші. А телефонні трафіки та розповіді свідків допомогли журналістам встановити, яким маршрутом «редутівці» рухались по Україні та що вчиняли, зайшовши на Київщину, Харківщину, Донеччину та Луганщину. У розслідуванні журналісти також називають кураторів від ГРУ, які опікуються «добровольчими» формуваннями у Росії, та ідентифікують особовий склад «Редуту» та бойових командирів.

Автори: Валерія Єгошина, Кіра Толстякова, співавтори: Єлизавета Сурначова, Данило Бєловодьєв

«Купувала і купуватиму»: Porsche та маєток за $1,2 млн для дівчини заступника генпрокурора.

Журналісти встановили, що дівчина заступника генерального прокурора України Дмитра Вербицького Христина Ільницька у 2024-му році обзавелась елітним майном на суму щонайменше 52 мільйони гривень, не маючи для цього достатніх власних офіційних доходів. Зокрема, вона придбала будинок в елітному котеджному містечку «Коник» в Києві площею 240 квадратних метрів ринковою вартістю 1,2 мільйони доларів (48 мільйонів гривень). Крім того, Ільницька придбала автомобіль Porsche Macan T 2023 року випуску вартістю 100 тисяч доларів (близько 4 мільйонів гривень). До того ж, судячи з її публікацій в соцмережах вона також стала власницею салону краси у столиці. При цьому, її сукупний дохід, прозвітований перед державою за останнє десятиліття склав трохи більше 360 тисяч гривень.

Після розслідування «Схем» генпрокурор звільнив свого заступника Вербицького за його заявою.

Автор: Георгій Шабаєв

Квоти на грабунок. Як і куди російські компанії екcпортують українське зерно з окупації і до чого тут палац Путіна.

Журналісти отримали від об’єднання українських гакерів KibOrg доступ до масиву документів із окупованої частини Херсонської області. Завдяки цьому витоку вдалося встановити російські компанії, які у 2023 році вивезли за кордон близько 34 тисяч тонн українського збіжжя. Розслідувачі відстежили маршрути, за якими пшениця потрапила в Азербайджан і Туреччину, кукурудза – в Сирію, ячмінь – у Іран, а горох – в Іспанію. З окупованої Херсонщини сільськогосподарську продукцію російські компанії вивозили, сплачуючи низьке мито, або взагалі не роблячи митних платежів – це стало можливо в рамках спеціальних квот, запроваджених російською владою. На відповідних дозволах стоять підписи так званого губернатора окупованої частини Херсонської області Володимира Сальдо, а одна з компаній-експортерів виявилася пов’язаною із будівництвом палацу Володимира Путіна у Геленджику.

Автори: Максим Савчук, Максим Дудченко, KibOrg у співпраці з БРЦ та Verstka

Також до фіналу Національного конкурсу журналістських розслідувань 2024-го року увійшли роботи BIHUS.Info, The Kyiv Independent, Слідство.Інфо та NGL.media.

Оголошення переможця Національного конкурсу журналістських розслідувань буде 12 вересня.

Національний конкурс журналістських розслідувань засновано у 2014 році ініціативою Yanukovychleaks та Media Development Foundation.

«Схеми» – проєкт журналістських розслідувань української служби Радіо Свобода, заснований у 2014 році. Керівниця проєкту – Наталка Седлецька.

Форум

XS
SM
MD
LG