Доступність посилання

ТОП новини

Злочевський, Богуслаєв, Ємельянов, Грицак: «Схеми» знайшли майно родин колишніх посадовців в Дубаї на 30 млн доларів


Дані про нерухомість отримані в межах міжнародного розслідувального проєкту Dubai Unlocked
Дані про нерухомість отримані в межах міжнародного розслідувального проєкту Dubai Unlocked

Журналісти проєкту «Схеми» (Радіо Свобода) знайшли елітну нерухомість у житлових комплексах Дубаю в Об’єднаних Арабських Еміратах, придбану родичами колишніх українських високопосадовців, народних депутатів, суддів та прокурорів – загальна вартість знахідок становить близько 30 мільйонів доларів.

Зокрема, мова про ексміністра екології Миколи Злочевського, колишнього президента «Мотор Січі» і народного депутата В’ячеслава Богуслаєва, лобіста концерну «ЄДАПС» та ексрегіонала Василя Грицака, колишнього суддю Артура Ємельянова та ексзаступника прокурора Одеської області Олега Корнілова.

Дані про нерухомість отримані в межах міжнародного розслідувального проєкту Dubai Unlocked. В основі – численні витоки інформації, переважно за 2020 та 2022 роки з Земельного департаменту Дубаю, а також комунальних підприємств, що перебувають у державній власності ОАЕ. Ці дані отримав Вашингтонський центр оборонних досліджень (C4ADS), а згодом передав норвезькому фінансовому виданню E24 та Проєкту з розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP), який координував роботу над ексклюзивним масивом даних десятків медіа з усього світу.

«Схеми» проаналізували українську частину даних і верифікували їх за допомогою транзакцій з купівлі-продажу та оренди нерухомості, наданих в межах Dubai Unlocked, а також перевірили актуальність цієї інформації станом на травень 2024 року.

Журналісти виявили, що міністр екології часів президента-втікача Віктора Януковича, колишній нардеп-регіонал Микола Злочевський придбав двоє апартаментів у комплексі W Residences - The Palm на узбережжі Перської затоки на штучному острові-пальмі за 11 мільйонів доларів. На момент купівлі нерухомості у 2019 році Злочевський вже не був при владі і згодом був оголошений у розшук через підозри в економічних злочинах. Поки тривав судовий процес, ексміністр переписав майно на доньку Анну Злочевську, яка і досі значиться власницею двох апартаментів. «Схеми» звернулись до родини Миколи Злочевського з проханням про коментар через низку їхніх компаній, відповіді поки не отримали.

Також, відповідно до даних з земельного реєстру Дубаю, колишній президент «Мотор Січі» підсанкційний В’ячеслав Богуслаєв разом з сином Олександром придбали 19 об’єктів нерухомості в різних елітних районах Дубаю у проміжку з 2009 по 2018 роки. Це 11 апартаментів у таких комплексах як Al Msalli, Palme Couture Residences, Aquamarine, Burj Khalifa, Emirates Crown Tower та інших, а також вісім офісних приміщень у Jumeirah Business Centre 1 та у недобудованому комплексі Dubai Pearl. Загальна вартість цієї нерухомості – понад 15 мільйонів доларів.

Станом на момент публікації розслідування у власності Олександра Богуслаєва залишається п’ять об’єктів нерухомості у недобудові Dubai Pearl, а решта – продані, з виручкою у 3,5 мільйони доларів. Як з’ясували журналісти, за допомогою транзакцій, нерухомість родини Богуслаєвих також тривалий час здавалась в оренду – це могло принести 1,5 мільйона доларів прибутку.

Витяг з земельного реєстру Дубаю на апартаменти в ЖК Aquamarine
Витяг з земельного реєстру Дубаю на апартаменти в ЖК Aquamarine

«Схеми» звернулись до сім’ї Богуслаєвих через їхнього адвоката з запитаннями про походження коштів, відсутність згадки про них та об’єкти нерухомості в ОАЕ в деклараціях екснардепа та питанням, чи були сплачені податки в Україні під час продажу цих об’єктів. Станом на вихід розслідування відповідь не надійшла.

Нині В’ячеслав Богуслаєв знаходиться у буцегарні за низкою обвинувачень, зокрема, у державній зраді, пособництві країні-агресору та протидії ЗСУ, які сам експрезидент «Мотор Січі» відкидає.

Володіє майном в Дубаї і Світлана Ємельянова – колишня дружина впливового судді часів Януковича Артура Ємельянова. Це три квартири в житловому комплексі Sadaf 6 – кожна з яких площею 123 квадратні метри. Їхня загальна вартість 1,8 мільйона доларів.

Екссуддя відмовився відповідати на питання щодо майна в ОАЕ, пославшись на те, що ці питання «не до нього» і «треті особи не надають інформацію, до якої не мають жодного відношення». Раніше у розслідуванні «Схем» йшлося про те, що розлучення Ємельянових могло бути фіктивним для приховування іншого елітного майна за кордоном. Адже суддя регулярно відвідував Відень, де мешкала Світлана Ємельянова з дітьми, також колишнє подружжя продовжувало разом відпочивати та мати спільний побут. Сам суддя фіктивність розлучення заперечує.

Придбала нерухомість у Дубаї і родина екснардепа-регіонала та лобіста концерну «ЄДАПС» Василя Грицака. Це двоє апартаментів загальною вартістю понад 700 тисяч доларів, у комплексах The Fairways North Tower та Ocean Heights. Нині одна з квартир записана на старшого сина Грицака, друга – на дружину та молодшого сина. У коментарі «Схемам» Василь Грицак повідомив: «Я вперше від вас чую (про нерухомість в ОАЕ, – ред.). Я їх вам дарую! Поняття не маю. Вам подарунок! Немає і не було».

Ексзаступник прокурора Одеської області Олег Корнілов, згідно з даними з дубайського витоку, придбав в Еміратах три квартири загальною вартістю понад 400 тисяч доларів. Дві з них – наприкінці 2011 та 2012 роках – на той момент Корнілов вже обіймав посаду заступника головного прокурора Одещини, а також у 2020 році – це готельні апартаменти у преміум-комплексі Aykon City-Tower (вежа B), побудованому в безпосередній близькості від визначних пам’яток Дубаю.

Сам прокурор був люстрований після Революції Гідності – його звільнили з посади, через що Корнілов звернувся до суду. В 2021 році поновився на посаді та отримав понад 2,3 мільйона гривень з бюджету за «вимушений прогул», а через рік звільнився.

Відповідно до транзакцій, двоє апартаментів здавались в оренду і могли принести 135 тисяч доларів прибутку, згодом ще понад 250 тисяч – від продажу двох квартир (різниця від вартості – ред.).

В жодній з наявних декларацій експрокурор не згадав про нерухомість в Дубаї, а в коментарі журналістам заявив, що в нього «немає там квартир». Згідно з даними з Земельного департаменту Дубаю, він все ще значиться власником готельного номеру.

Дубай – це велике курортне місто на перехресті світової логістики, яке цінують за «тишу» для грошей і де не ставлять зайвих запитань щодо їхнього походження, йдеться у розслідуванні.

В межах проєкту Dubai Unlocked українську частину дубайського витоку опрацьовували дві розслідувальні редакції – проєкт Радіо Свобода «Схеми» та «Слідство.Інфо». Серед власників нерухомості в Дубаї журналісти знайшли також чинних посадовців, про них йтиметься згодом, у наступних матеріалах «Схем» на сайті та YouTube-каналі Радіо Свобода.

Форум

XS
SM
MD
LG