Доступність посилання

ТОП новини

Шмигаль розповів про кредитні програми для генерації електроенергії


Про це Денис Шмигаль повідомив під час засідання Президії Конгресу місцевих та регіональних влад за участі президента Володимира Зеленського
Про це Денис Шмигаль повідомив під час засідання Президії Конгресу місцевих та регіональних влад за участі президента Володимира Зеленського

Кабінет міністрів розробив низку проєктів для підтримки бізнесу й населення на тлі дефіциту електроенергії, заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль 5 липня.

За його словами, про це він повідомив під час засідання Президії Конгресу місцевих та регіональних влад за участі президента Володимира Зеленського.

Шмигаль перерахував такі заходи:

  • безвідсоткові кредити для громадян на сонячні панелі та вітрові установки до 10 кВт потужності – «кредит до 480 тисяч гривень на 10 років без застави, під 0% річних»
  • компенсація за програмою «ГрінДІМ» співвласникам житла 1 мільйона гривень на сонячні панелі та 2 мільйонів на теплові насоси. За словами Шмигаля, це покриває до 70% вартості проєкту, також уряд напрацював рішення про кредитування ОСББ на суму до 5 мільйонів гривень
  • кредити «5-7-9» для малого та середнього бізнесу на встановлення газових електрогенераційних установок: до 150 мільйонів на строк до 10 років під 5-9% з кредитними «канікулами» 6-12 місяців; «на прифронтових територіях діятимуть ще більш пільгові умови»
  • кредитування великого бізнесу на п’ять-сім років з процентною ставкою 14-16% для розбудови альтернативної генерації
  • звільнення енергообладнання від ввізного мита та ПДВ – «у парламенті зареєстровані відповідні зміни до законодавства. Норми діятимуть для громадян і для бізнесу до початку 2026 року»
  • скорочення термінів на отримання техумов на приєднання до електромереж з 10 до 2 днів, зменшення кількості документів з семи до двох. До 1 місяця знижений термін приєднання до газорозподільчої системи, не потрібно проходити процедури відведення землі та оцінки впливу на довкілля
  • запуск «гарячої лінії» та сайту з інформацією про нові можливості

«Більшість цих програм вже працює, а увесь комплекс заходів почне діяти не пізніше 25 липня», – додав голова уряду.

Раніше президент Володимир Зеленський анонсував зміни до законодавства та урядові ініціативи для протидії дефіциту електроенергії.

Читайте також Молдова готова постачати Україні електроенергію в обмін на газ – заява МЗС

В Україні діють графіки погодинних вимкнень світла через комбіновані цілеспрямовані атаки РФ на українську енергосистему. Українські енергетичні обʼєкти упродовж останніх місяців регулярно зазнавали ударів російських ракет і дронів. Електроенергії значно не вистачає для покриття потреб всіх споживачів.

Форум

XS
SM
MD
LG