Доступність посилання

ТОП новини

Серба, який приховав звинувачення у воєнних злочинах, засудили до ув’язнення і наступної депортації зі США


Хрести на кладовищі жертв війни 1991 року у Вуковарі, Хорватія, архівне фото
Хрести на кладовищі жертв війни 1991 року у Вуковарі, Хорватія, архівне фото

У США 56-річного етнічного серба засудили до трьох років ув’язнення через дозвіл на проживання, отриманий незаконно шляхом приховування своїх дій під час війни в Югославії понад 30 років тому.

Югослав (це ім’я – ред.) Відич неправдиво заявив, що його ніколи не звинувачували в порушенні будь-якого закону, коли подавав заявку на отримання статусу постійного резидента Сполучених Штатів, ідеться в пресрелізі міністерства юстиції США 16 жовтня. Насправді ж його звинуватили в Хорватії у воєнному злочині проти цивільного населення до того, як він емігрував до Сполучених Штатів як біженець у 1999 році.

«У мене ніколи не було наміру завдати шкоди. Я хотів приїхати сюди заради своєї родини», – сказав Відич суду через перекладача, коли йому 15 жовтня оголосили вирок.

Адвокат захисту Даніель Місевич заявив під час слухання, що його клієнт побудував життя як виробник ковбас у Парма-Хайтс, передмісті Клівленда, штат Огайо. За словами адвоката, він також був побожним членом своєї церкви і відданим батьком двох дітей, повідомляє місцеве інформаційне видання Cleveland.com.

«Це надзвичайно сумний і важкий день. Його чекає найвище покарання у вигляді депортації після того, як він побудував тут життя», – сказав захисник.

Окрім приховування звинувачень у воєнних злочинах, Відич також зробив неправдиві заяви про свою минулу військову службу, заявивши, що він був у югославській армії з 1988 по 1989 рік, хоча насправді він воював у армії Сербської Країни (колишнє сепаратистське утворення на території Хорватії) під час війни в колишній Югославії з 1991 по 1995 рік.

За повідомленням міністерства юстиції, Відич визнав себе винним за одним із пунктів звинувачення у володінні реєстраційною карткою іноземця, відомою як ґрінкарта, знаючи, що вона була отримана за допомогою неправдивих заяв. За угодою про визнання провини Відич погодився на депортацію після того, як відбуде свій трирічний термін у Сполучених Штатах.

Хорватський суд установив, що під час нападу етнічних сербів на місто Петриня в Хорватії 16 вересня 1991 року Відич відрізав руку мирному жителю Стієпану Комесу і залишив його стікати кров’ю.

«Югослав Відіч збрехав про інкриміновані йому воєнні злочини, намагаючись втекти від свого минулого та незаконно жити в Сполучених Штатах. Вирок йому демонструє, що порушникам прав людини не дозволять сховатися від своїх злочинів у Сполучених Штатах», – заявила голова кримінального відділу Міністерства юстиції США Ніколь Аргентьєрі.

Форум

XS
SM
MD
LG