Доступність посилання

ТОП новини

Сенатор США отримав діпфейк-дзвінок нібито від колишнього українського високопосадовця – NYT


Під час відеодзвінка ця особа виглядала і звучала як Кулеба, але в сенатора (на фото) виникли підозри після того, як вона почала ставити «політично заряджені запитання щодо майбутніх виборів»
Під час відеодзвінка ця особа виглядала і звучала як Кулеба, але в сенатора (на фото) виникли підозри після того, як вона почала ставити «політично заряджені запитання щодо майбутніх виборів»

Сенатор США, демократ Бен Кардін нещодавно отримав відеодзвінок нібито від донедавна голови МЗС України Дмитра Кулеби, який виявився діпфейком, пише The New York Times.

Видання вказує, що це поновлює побоювання щодо того, що американські законодавці можуть стати мішенями зловмисників, які прагнуть вплинути на політику США або отримати конфіденційну інформацію.

За даними NYT, відповідно до попередження електронною поштою, надісланого представниками служби безпеки Сенату в офіси законодавців, офіс сенатора, який є головою Комітету із закордонних справ, минулого четверга отримав електронний лист нібито від Дмитра Кулеби, з проханням підключитися до дзвінка через Zoom.

Читайте також: ЗМІ: розвідка США вважає, що РФ залишається «найактивнішою іноземною загрозою для виборів

Під час відеодзвінка ця особа виглядала і звучала як Кулеба, але в сенатора виникли підозри після того, як ця особа почала діяти нехарактерно, як написали представники служби безпеки Сенату, ставлячи «політично заряджені запитання щодо майбутніх виборів» і вимагаючи думки щодо делікатних питань зовнішньої політики, зокрема, чи сенатор підтримує обстріли території Росії ракетами великої дальності. Як пише видання, сенатор завершив розмову і повідомив про це Державному департаменту, де підтвердили, що особа, яка видавала себе за Кулебу, була несправжньою.

NYT вказує, що в електронному листі служби безпеки Сенату не вказано, що сенатором був Кардін, але двоє чиновників Сенату, знайомих із цією справою, підтвердили, що йдеться про нього. Сам Кардін, демократ від штату Меріленд, також частково підтвердив цей епізод у своїй заяві ввечері 25 вересня.

Він визнав, що «останніми днями зловмисник вдався до обманної спроби поговорити зі мною, видаючи себе за відому особу». Кардін не уточнював, що діпфейк був пов’язаний з Кулебою і Україною.

Поки що невідомо, хто організував операцію, проте видання зазначає, що деякі запитання, поставлені сенатору Кардіну, були б особливо цікаві для Росії.

Українська влада і Дмитро Кулеба ситуацію поки не коментували.

Нещодавно співробітники розвідки попередили, що іноземні суб’єкти, зокрема Росія, Іран і Китай, використовують штучний інтелект, включно з діпфейками, щоб втручатися у вибори в США.

Цього місяця німецькі медіа Süddeutsche Zeitung, NDR і WDR, та естонське інтернет-ЗМІ Delfi отримали витік внутрішніх документів «Агенції соціального дизайну» або «АСД» – підсанкційної в ЄС і США організації, яка, за твердженням американських правоохоронців, працює на замовлення адміністрації президента Російської Федерації.

«Схеми» (Радіо Свобода) у співпраці з десятком європейських редакцій дослідили тисячі файлів витоку. У межах проєкту «Фабрика фейків» журналісти виявили, що «АСД», яким керує російський політтехнолог Ілля Гамбашидзе, використовує дезінформацію для дискредитації України, її найвищого керівництва і громадян, а також лідерів західних країн, які її підтримують. При цьому агенція просуває інтереси Росії і тих європейських політиків, які їх обстоюють.

Форум

XS
SM
MD
LG