Доступність посилання

ТОП новини

У Сенаті США представили законопроєкт про визнання Росії державою-спонсором тероризму


Під час акції за те, щоб світ визнав Росію державою-терористом. Краків, Польща, 17 липня 2022 року
Під час акції за те, щоб світ визнав Росію державою-терористом. Краків, Польща, 17 липня 2022 року

Сенатори Ліндсі Ґрем (республіканець) і Річард Блюменталь (демократ) представили у Сенаті США двопартійний законопроєкт про визнання Росії державою-спонсором тероризму, повідомляє «Голос Америки».

Сенатори 20 червня наголосили, що підписання угоди про партнерство між Росією і Північною Корею й поглиблення їхньої військової співпраці має стати остаточним поштовхом для ухвалення у Конгресі США відповідного рішення.

«Я закликаю адміністрацію, враховуючи те, що Путін зробив учора, піти ва-банк і визнати його режим таким, яким він є: державою-спонсором тероризму», – заявив Ґрем.

Водночас Річард Блюменталь зауважив, що підписання угоди між Росією і КНДР лякає. «Двоє найбільш автократичних лідерів у світі, які вчиняють звірства, стоять разом і є спонсорами тероризму... Росія заслуговує на те, щоби бути в цьому маленькому вибірковому клубі вбивць, що коять звірства», – заявив Блюменталь.

Поки що невідомо, коли саме цей законопроєкт може бути винесений на розгляд Сенату США.

Законопроєкт про визнання Росії державою-спонсором тероризму матиме вторинні ефекти, включаючи санкції для країн, що співпрацюють з РФ, розширення переліку товарів подвійного призначення, які не будуть дозволені до експорту до Росії.​

Європарламент, Парламентська асамблея ОБСЄ і низка європейських держав уже визнали Росію державою-спонсором тероризму. Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій Росія названа терористичним режимом.

Адміністрація Байдена раніше заявляла, що не готова визнавати Росію державою-спонсором тероризму, як того вимагали члени Конгресу та влада України. Білий дім вважає, що визнання повністю припинить можливості співпраці з Росією в критичних галузях і може спричинити проблеми у відносинах із державами, що торгують з Росією, наприклад, Індією.

Однак у травні минулого року держсекретар США Ентоні Блінкен не виключив можливості визнання Росії державою-спонсором тероризму.

США раніше визнали державами-спонсорами тероризму Кубу, Іран, Північну Корею і Сирію.

Форум

XS
SM
MD
LG