Доступність посилання

ТОП новини

Країни G7 підтримали план припинення вогню в Секторі Гази, який запропонував Байден – заява


Ізраїльська авіація завдала удару по житловому будинку в місті Бурейдж у центральному Секторі Гази 3 червня 2024 року
Ізраїльська авіація завдала удару по житловому будинку в місті Бурейдж у центральному Секторі Гази 3 червня 2024 року

Країни «Групи семи» підтримали план припинення вогню в Секторі Гази, який запропонував президент США Джо Байден, йдеться у заяві.

«Ми знову підтверджуємо нашу підтримку надійного шляху до миру, який веде до вирішення проблеми двох держав. Ми закликаємо «Хамас» прийняти цю угоду, яку Ізраїль готовий просувати вперед, і ми закликаємо країни, які мають вплив на «Хамас», допомогти забезпечити це», – вказано у повідомленні.

Президент США Джо Байден оприлюднив 31 травня новий план щодо припинення вогню в Секторі Гази. Він закликав палестинське угруповання «Хамас».

Байден у своєму виступі у Білому домі назвав пропозицію «дорожньою картою до тривалого припинення вогню та звільнення всіх заручників».

За його словами, угода складається із трьох етапів.

Перший етап триватиме шість тижнів і включатиме «повне і всеосяжне припинення вогню», виведення ізраїльських військ з усіх густонаселених районів Гази і звільнення ряду заручників, в тому числі жінок, літніх людей і поранених, в обмін на звільнення сотень палестинських в’язнів. На першому етапі пропонують збільшити гуманітарну допомогу – до Смуги Гази буде дозволено в’їзд 600 вантажівок щодня.

Другий етап включав би звільнення всіх живих заручників, зокрема солдатів-чоловіків, і виведення ізраїльських військ з Гази.

Третій етап передбачає початок масштабної відбудови регіону.

Пропозиція Ізраїлю була передана «Хамасу» в четвер, зазначив Байден.

Натомість прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу повідомив, що Ізраїль допускає призупинення війни з бойовиками угруповання «Хамас» (визнане терористичним у США та ЄС) на короткий термін, «але про повне завершення бойових дій поки не йдеться». Прем’єр Ізраїлю наголосив, що «його країна готова обговорювати умови закінчення війни з «Хамасом». При цьому, за його словами, «війна не закінчиться, якщо Ізраїль не втілить у життя всі свої цілі».

Форум

XS
SM
MD
LG