Доступність посилання

ТОП новини

Шольц і Моді висловилися за відновлення миру в Україні «з повагою до територіальної цілісності»


Олаф Шольц (ліворуч) і Наренднра Моді вказали на негативний вплив війни в Україні на глобальну продовольчу та енергетичну безпеку
Олаф Шольц (ліворуч) і Наренднра Моді вказали на негативний вплив війни в Україні на глобальну продовольчу та енергетичну безпеку

Канцлер Німеччини Олаф Шольц зустрівся з прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді для сьомого раунду міжурядових консультацій у Нью-Делі 25 жовтня.

Спільну заяву політиків оприлюднила пресслужба Федерального уряду Німеччини.

«Лідери висловили глибоку стурбованість війною, що вирує в Україні, включно з її жахливими та трагічними гуманітарними наслідками. Вони знову наголосили на необхідності всеосяжного, справедливого та тривалого миру відповідно до міжнародного права, що відповідає цілям і принципам Статуту ООН, включаючи повагу до суверенітету та територіальної цілісності», – йдеться в тексті.

Читайте також: «Росія – найбільша загроза для Заходу. Визнайте це нарешті і дійте»: на слуханнях у Конгресі США

Політики також вказали на негативний вплив війни в Україні на глобальну продовольчу та енергетичну безпеку, особливо для країн, які розвиваються, а також найменш розвинених країн.

Шольц і Моді також вказали на «неприйнятність» застосування ядерної зброї та закликали «всі держави» повинні утримуватися від погрози силою або її застосування проти територіальної цілісності чи незалежності інших країн.

Крім того, згідно з текстом, Індія та Німеччина погодилися, що складнощі, з якими стикнулася Рада Безпеки ООН щодо ефективного вирішення регіональних і глобальних криз, є нагадуванням про «нагальну потребу» в реформах.

Читайте також: ISW: Моді прибув на саміт БРІКС для повернення індійців з війни, Путін – для пом’якшення впливу санкцій

«Будучи членами «Групи чотирьох (G4)», Індія та Німеччина повторили свій заклик до (створення – ред.) Ради Безпеки, яка була б ефективною, результативною, прозорою та відображала реалії 21 століття», – повідомляють автори заяви.

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді відвідав саміт БРІКС у російській Казані, який відбувся днями. За словами міністра закордонних справ країни Вікрама Місрі, на саміті Моді планував переговори з російською владою про повернення громадян Індії з російської війни проти України.

Форум

XS
SM
MD
LG