Доступність посилання

ТОП новини

Заступник держсекретаря Кабміну уникнув люстрації завдяки листу фігуранта справи «рюкзаків Авакова» – «Схеми»


Заступник державного секретаря Кабінету міністрів Сергій Дехтяренко уникнув люстрації завдяки листу-«індульгенції» за підписом колишнього заступника міністра внутрішніх справ, а нині фігуранта так званої справи «рюкзаків Авакова» Сергія Чеботаря. Цей лист фактично дав змогу Дехтяренку обратись на посаду заступника державного секретаря Кабінету міністрів і очолити міжвідомчу робочу групу з питань координації антикорупційної реформи. Про це йдеться у матеріалі «Недолюстровані» журналістів програми «Схеми» (спільного проекту Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»).

Відповідно до документів, які опинилися у розпорядженні журналістів, Сергій Дехтяренко обіймав посади в Міністерстві внутрішніх справ достатньо часу, щоб потрапити під дію закону «Про очищення влади» – сукупно більше одного року у період 2010-2011 років. Таким чином на нього мала б розповсюджуватись заборона займати державні посади.

Сергій Дехтяренко, заступник державного секретаря Кабінету міністрів
Сергій Дехтяренко, заступник державного секретаря Кабінету міністрів

Так, у червні 2010 року його призначили першим заступником керівника департаменту контрольно-ревізійної роботи МВС. У квітні 2011 року його призначили заступником керівника управління фінансової інспекції МВС. Працював він там до липня.

Люстраційну перевірку здійснював Кабінет міністрів і порушень ніяких не виявив, йдеться у матеріалі «Схем». Журналісти з’ясували, що Сергій Дехтяренко уникнув люстрації завдяки листу від Сергія Чеботаря, який на той момент був заступником міністра внутрішніх справ, а нині є фігурантом так званої справи «рюкзаків Авакова». Міністерство надало редакції цей лист, однак у ньому майже усі дані були приховані, бо визначені відомством як такі, що містять конфіденційну інформацію.

Лист від заступника міністра МВС Сергія Чеботаря, який міністерство надало редакції «Схем»
Лист від заступника міністра МВС Сергія Чеботаря, який міністерство надало редакції «Схем»

Утім, програмі «Схеми» все одно вдалося розшукати незамальований документ.

Лист від заступника міністра МВС Сергія Чеботаря
Лист від заступника міністра МВС Сергія Чеботаря

У ньому Сергій Чеботар пише, що, на його переконання, департамент та управління, де Дехтяренко був заступником, не були самостійними підрозділами. У листі для доказів Чеботар зазначив, що вони не мають власної управлінської вертикалі та банківського рахунку. А це, мовляв, означає, що очільники таких підрозділів не потрапляють під дію закону «Про очищення влади».

Водночас журналісти виявили, що відповідно до тодішніх офіційних положень, цей департамент та управління, навпаки, вважалися самостійними і це прямо вказано в офіційних документах.

У законі «Про очищення влади» йдеться, що заборона займати посади у владі застосовується до осіб, які за президентства Віктора Януковича обіймали сукупно не менше одного року посади, у переліку яких є й така – «керівник, заступник керівника самостійного структурного підрозділу центрального органу (апарату) Міністерства внутрішніх справ України».

Журналісти роблять висновок, що Дехтяренко згідно з законом «Про очищення влади» підлягає люстрації.

Підтверджує це і голова громадської ради з питань люстрації при Мін’юсті Тетяна Козаченко.

«Самостійний структурний підрозділ – це найвищий фактично підрозділ центрального апарпату, керівник або заступник якого призначається першою особою і який безпосередньо очолює і веде відповідний напрямок у відповідному органі, – зазначила Козаченко. – І окремий рахунок чи печатка не те, що не має значення. Взагалі й не повинен мати, бо це склад центрального апарату відповідного органу. Наприклад, у МВС таких керівників і таких органів органів було більше 20. А вони визначили своїм листом, що в них самостійних структурних підрозділів тільки два – це Управління держохорони і ДАІ. Щоб прикрити собі тил, вони вже навіть після 2014 року позмінювали положення про деякі підрозділи, просто забравши слово «самостійний».

Сергій Дехтяренко у коментарі «Схемам» запевнив, що все було відповідно до процедури: «Матеріали надавалися по процедурі. Всі органи дивляться і, наскільки я пам’ятаю, Мін’юст дає висновок – підпадаю чи не підпадаю».

Сергій Дехтяренко, заступник державного секретаря Кабінету міністрів
Сергій Дехтяренко, заступник державного секретаря Кабінету міністрів

На запитання журналіста, чи саме за висновком Чеботаря він уникнув люстрації, Дехтяренко тільки відповів, що висновок щодо нього «висів на сайті Кабміну».

Таким чином, Дехтяренко у 2016 році переміг на конкурсі на посаду заступника держсекретаря Кабміну. А ще пізніше, у червні 2017 року, очолив міжвідомчу робочу групу з питань координації антикорупційної реформи. За інформацією секретаріату уряду, ця група розробила план заходів на 2018 рік з реалізації стратегії комунікації у сфері запобігання та протидії корупції, однак його ще не затвердив Кабмін.

Водночас ані заступник голови у цій групі Артем Біденко, який також є держсекретарем Міністерства інформполітики, ані сам Сергій Дехтяренко не змогли пригадати, як саме відбулося призначення голови робочої групи з питань координації антикорупційної реформи.

XS
SM
MD
LG