Доступність посилання

ТОП новини

Луценко покликав Седлецьку на закриту зустріч. Вона запропонувала відкрите інтерв'ю


Автор і ведуча програми «Схеми» Наталка Седлецька
Автор і ведуча програми «Схеми» Наталка Седлецька

Генеральний прокурор України Юрій Луценко запросив на закриту зустріч без камери головну редакторку програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший») Наталію Седлецьку. Про це телефоном Седлецькій повідомила прес-секретар Луценка Лариса Сарган.

«Мета – нібито щоб пояснити, навіщо ГПУ вдалось до такого кроку – зняти інформацію з мого телефону за півтора роки. І що їх, мовляв, мої смс не цікавлять, а тільки пересування і місце перебування телефону», – написала Седлецька у Facebook.

Натомість журналістка запропонувала генпрокуророві прийти на відкрите інтерв’ю у прямому ефірі Радіо Свобода.

«У справі, яка викликала такий резонанс, генпрокурор має знайти в собі сміливість публічно пояснити такий крок свого підлеглого і бути готовим відкрито відповісти на всі запитання», – пояснила Седлецька.

«Ми проти кулуарщини», – наголосила вона.

Читайте також: Реакції на надання судом доступу до інформації щодо телефонного спілкування керівника «Схем» Седлецької

27 серпня Печерський районний суд Києва на вимогу Генеральної прокуратури дав їй дозвіл отримати від провайдера інформацію з телефону Седлецької. В ухвалі йдеться про надання доступу слідства до дзвінків і смс-повідомлень журналістки з липня 2016-го по листопад 2017 року та до даних про місце розташування її телефону протягом цих 17 місяців.

​Радіо Свобода обурене цією ухвалою. Адвокат Радіо Свобода Анатолій Попов назвав цей захід надмірним і таким, що «порушує як у цілому права людини на повагу до приватного життя, так і тиск на роботу журналіста в рамках виконання його професійних обов’язків і незаконний доступ до джерел інформації журналіста».

На підтримку Седлецької виступили міжнародні й українські антикорупційні організації, а також колеги-розслідувачі і команда програми «Схеми», засновницею якої вона є.

Натомість у Генпрокуратурі запевняють, що не будуть прослуховувати зміст розмов Наталії Седлецької, не здійснюватимуть втручання в її професійну діяльність і особисте життя, а дані з її телефону журналістки необхідні слідству «за фактами можливого розголошення директором Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситником відомостей, що становлять державну таємницю».

Читайте також: У рішенні Печерського суду щодо Седлецької побачили попередження журналістам-розслідувачам

XS
SM
MD
LG