Доступність посилання

ТОП новини

СБУ: майже 300 цивільних загинули від протипіхотних мін Росії із початку повномасштабної війни


ПФМ-1 – боєприпас натискної дії (відомий як «пелюсток»). Внаслідок підриву на такій міні людина отримує значні поранення ніг, що можуть призвести до смерті
ПФМ-1 – боєприпас натискної дії (відомий як «пелюсток»). Внаслідок підриву на такій міні людина отримує значні поранення ніг, що можуть призвести до смерті

Служба безпеки України готує докази масового використання російськими військами протипіхотних мін проти цивільних українців для суду в Гаазі – про це пресслужба відомства повідомила 12 липня.

Згідно з позицією слідства, Росія свідомо використовує протипіхотні міни проти мирних жителів, що є порушенням міжнародного права, законів та звичаїв війни.

«З початку повномасштабного вторгнення через ворожі вибухові пристрої постраждало понад 1 тисяча мирних жителів, з яких 297 – загинули. Серед них – багато дітей. Після отримання СБУ достатньої кількості доказів буде вирішуватися питання про передачу матеріалів до Міжнародного кримінального суду в Гаазі», – заявила служба.

Читайте також: ОВА: на Харківщині через підрив на міні автомобіля загинули шість людей, серед них немовля

Відомство додає, що російські загарбники цілеспрямовано облаштовують мінні пастки поблизу або на території населених пунктів у зоні бойових дій. У тому числі для цього використовують предмети широкого вжитку, в тому числі дитячі іграшки та коробки з цукерками.

Також російські диверсанти використовують мінні загородження, відступаючи з прифронтових та прикордонних районів України.

Правоохоронці зафіксували найбільше фактів застосування Росією мінних пасток проти цивільних у Донецькій та Харківській областях.

Йдеться про фугасні та осколкові протипіхотні міни типу:

  • ПФМ-1 – боєприпас натискної дії (відомий як «пелюсток»). Внаслідок підриву на такій міні людина отримує значні поранення ніг, що можуть призвести до смерті
  • ПМН-2 – також боєприпас натискної дії. Зазвичай під час вибуху людині відриває кінцівку, якою вона наступила на міну
  • ОЗМ-72 – вистрибуючий боєприпас кругового ураження, відомий як «міна-жаба». Під час спрацювання вона «вистрибує» на висоту майже 1 метр та уражає уламками в радіусі 25 м
  • МОН-50 – протипіхотна міна направленої дії, заборонена Оттавською конвенцією

СБУ також закликає громадян України дотримуватися правил безпеки і в разі виявлення підозрілих предметів не чіпати їх і повідомити правоохоронців.

Місцева влада та рятувальники регулярно повідомляють про підриви цивільних на вибухових пристроях, у тому числі на протипіхотних мінах. За даними МВС, в Україні «потенційно замінованими» залишаються 144 тисячі квадратних кілометрів.

Читайте також: Японія та Камбоджа спільно допоможуть розмінувати Україну

У лютому 2024 року журналісти проєкту Радіо Свобода «Схеми» ідентифікували низку російських саперів та їхніх командирів, які після відступу з Харківщини густо замінували частину територій, окупованих ними раніше.

Також журналісти дослідили, що серед мін, які російські сапери встановлювали після відступу, – були заборонені міжнародними конвенціями типи протипіхотних мін, на яких тепер підриваються жителі деокупованих територій.

Форум

XS
SM
MD
LG