Доступність посилання

ТОП новини

СБУ повідомила іранському командувачу про підозру через постачання дронів Росії


Мобільні групи ППО відбивають нічну атаку російських БПЛА Shahed у Херсоні, липень 2024 року
Мобільні групи ППО відбивають нічну атаку російських БПЛА Shahed у Херсоні, липень 2024 року

Бригадному генералу Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) повідомили про підозру через російську агресію проти України, повідомляють Офіс генерального прокурора та Служба безпеки України 24 серпня.

За повідомленнями, правоохоронці встановили причетність представників Ірану до ведення агресивної війни проти України.

«Служба безпеки зібрала доказову базу на бригадного генерала Корпусу вартових Ісламської революції Ірану Шаріфі Моласареї Аббасу Муса, який причетний до війни РФ проти України. За даними слідства, він безпосередньо допомагав командуванню окупаційних угруповань Росії проводити повітряні удари по Україні із застосуванням іранських безпілотних літальних апаратів», – заявляє СБУ.

Читайте також: В Ірані заперечили, що порушення безпеки могло призвести до аварії, в якій загинув президент

За даними служби, КВІР протягом серпня-вересня 2022 року передав Росії щонайменше 1,5 тиячі бойових дронів типу Shahed-136 та Mohajer-6. Тоді ж генерал Шаріфі Моласареї Аббасу Муса приїхав до окупованого Криму і привіз із собою групу іранських інструкторів безпілотників. Під його керівництвом російські військові пройшли підготовку щодо бойового застосування безпілотників.

Згодом іранський командувач разом з підпорядкованими інструкторами «координував дії російських окупантів із запусків Shahed-136 та Mohajer-6 по цивільній інфраструктурі України».

Лише протягом вересня та жовтня 2022 року, за даними правоохороців, Росія завдала щонайменше 20 серій масованих атак іранськими БПЛА по Україні.

Читайте також: Іран відкинув заклики Заходу відмовитися від погроз Ізраїлю

Відтак генералу повідомили про підозру в пособництві веденню агресивної війни та порушенні законів та звичаїв війни.

«Тривають комплексні заходи для притягнення зловмисника до відповідальності за воєнні злочини проти нашої держави», – додає СБУ.

Росія почала застосовувати дрони-камікадзе Shahed іранського виробництва проти України восени 2022 року. Попри заяви Кремля, що російська армія не атакує цивільні об’єкти, ці дрони, як і інші боєприпаси на її озброєнні, неодноразово призводили до руйнування цивільної інфраструктури та загибелі мирного населення.

Форум

XS
SM
MD
LG